Followers

30 October, 2009

Ohhhh Tidakkkkkkkkkk

Ni gmbo masa bln pose tu...
dh abis raya???
*
*
*
*
*
xsanggop oo tgk gmbo sndiri....


Oiii aii, lately aku dh mula gase xsedap je nk memakai kebaya maupun suar jeans brsize 32 ku itu. Gile besau pinggang, vontot n sewaktu dgnnya...zaman ank dara size yg bole dikagumkan, divanggakan adalah size 28/29 okeh...smpai skang aku simpan lg sluar bertuah tu. hehehe. masa dlm pntang mng aku xbape selera nk mkn nasik...lepas pntang pun cmtu gak..aku gemau mkn mee, mihun, spaggeti, sup2 aje...tp skang sejak ammar dh masok 4,5 bulan ni...oii selera aku ngalahkan giant. Kejap2 lapo je nk makan itu ini. Kadang2 aku beli roti gardenia vanila tu 4 ketol...empat2 ketol abis aku bedal. Blom lg kesah maggie cup pun jadik. Kalau pagi aku dh mkn nasik, lunch pun klau bole nk mkn nasik...nasik plak klau dpt yang chicken rice shop pnya sedap kan...petang kang sblm balik keje, kalau bukan roti...aku bedal coklat rocky yg pjg2 tu...2 kotak skali aku hadap. Siaplah ngn air kotak coklat, air laici...xcukup tu kang air mineral pun jadi. Minggu lepas aku bwk ammar g cek up, aku cam biasa la kan akn timbang berat aku...skali aku tgk naik weiii...nak sekilo dh naiknya...cepat2 aku turun..xnk pndang dh lgi...mulalah aku gase meroyan nk skip mkn mane yg perlu ni...tp klau gase lapo cmner??? adoiii xkan nk brpntang lagi kot...fengsannn la mekkkk....tp aku kena gak kurangkan mkn klau gini gayanya ni...xnk gemok2 la..payah nk pakai baju yg diidam. Balik2 baju kurung aje, bosan gak ye x. Ohhh...nehi..nehi...
*xmkn lapo..bile mkn gemok lak...adoiiyaiii....

29 October, 2009

Kuda Pusing Satu

video

Kalau aku ckp..dihah ibu nk balik kampung...dia ckp ape tau..'nk ikot, nk main kuda'...kuikui. Kadang2 dalam sebulan skali aku bwk dia datang sini. Bole lah bwk dia g alamnda. Siapkan ajelah syilingnya. Kadang dalam2 tgh dok pusing ngn kuda tu, tibe2 dia tringat kfc...tau aje dia kt celah mane kfc tu pot. Pastu dia nk ajak aku main kejo2 lak kt almnda tu..xke semput aku dibuatnya...kot larinya trkedek2 xpe..ni lari mak oiii mncungap aku nk kejo nya..kang xkejo, ko x gisau ati perot tu, ntah mane dia pegi...ehhh mintak jauhkanlah sume bnda2 xelok kt ank2 aku. Ammar jugak yg kesian, dok tgk aje kakak nya pusing2 ngn kuda, naik beskal kehulu kehilir...nnt aku rakam klau dan kegeraman ammar tu...huhu

*senyuman dan kegembiraan ank2 xbole dijual beli walau dgn harta yg berkoyan...

28 October, 2009

Tips Menambahkan Susu Badan

Kat sini aku nak share skit la bg ibu2 n bakal ibu yg nk bf baby nnt. Dan untuk rujukan aku jugak. Aku dapat info ni kt blog ibutegar fully bf anaknya.http://sereniety.blogspot.com/ banyak tips2 yang aku dpt kt situ...bnyk lg web2 yg citer psl bf ni...kena rajin menggali la. Ape pun beberapa tips kt bwh ni bnyk yang aku dh cuba untk tmbahkan susu badan aku.

Pemakanan:
Lobak Putih - Rasanye agak pelik. Ada yang buat sup dan jus. Mana yang boleh terima tekaklah. masak sup, + telur + soohoon pun boleh, lagi sedap
Sawi - Masak goreng tumis atau rebus.
Pegaga, daun pucuk betik, jantung pisang - dimakan sebagai ulam, rebus atau urap. Urap tu campuran kelapa, daun, bawang merah, bawang putih, ikan bilis/ udang kering.

Cekur Manis - masak rebus/ lemak manis.atau dihancurkan ditampal pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering.


Kacang Hijau - bubur kacang hijau.campur beras merah & also bagus utk pekatkan susu
Kacang Tanah - kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing
Daun Kucai - daun kucai dan ikan bilis secukupnya dan rebus.makanlah bersama-sama nasi
Petola, bayam, daun turi - masak lemak manis
Ikan - segala jenis ikan - pernah makan ikan masak asam, wah bengkak giler breast pas mkn tu.
Kacang buncis
Kentang
Daging
Sayur Petola
Ulaman
Roti (segala jenis roti especially roti planta)
Cheese
Sup papaya
Buah Kurma
Kobis
- masak air
Buah Laici, Longan, Mata Kucing, Rambutan - bukan yang dalam tin/ di proses, yg pure

Sayur Bendi - Buat ulam cicah sambal atau masak
Biskut bijirin - ape2 saje biskut yg ade cereal, cth dr brand IKO, Jacob etc.


Minuman Minum susu - Susu Anmum Breastfeeding yang paling sesuai.
Air masak - Jangan lupa minum air masak banyak-banyak. Kajian menunjukkan minum air masak sebelum breastfeed baby, InsyaAllah banyak air susunya.
Longan Kering - Samada dibuat jus atau dimakan begitu sahaja. Direbus dulu dengan gula batu/ gula kabung/ gula merah, kemudian diminum airnya.
Halba - rendam dan minum airnya (campur dlm fresh milk, minum waktu pagi). Bole juga telan sesudu kecil ngan air suam kalu tak lalu nak minum airnye. Bole juga ditambah dlm apa2 masakan cth kari,masak asam pedas. Oat - minum dengan air suam + susu tin/Anmum, buat lempeng/cekodok.
Amalkan minum milo/nestum/horlicks
Amalkan meminum air rebusan buah pala/jus pegaga/spirulina
Soya - minum secawan sehari.
Kurma - makan begitu sahaja atau buat jus/ ice blended
Madu - sebagai pemanis dalam minuman atau dessert.
NESVITA (campur oat)
Rebusan bunga kobis
air kelapa
Jus pegaga
air sengkuang cina
spirulina
daun betik
-rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari

Lobak putih -parut lobak putih dan kisar hingga halus. Campurkan dengan satu gelas air suam. Minum dua kali sehari. Atau campurkan lobak putih+lobak kuning, dikisar dan ambil patinya, bancuh dengan susu minum.
Air Sengkuang Cina - Boleh beli yg dalm tin brand season F&N or buat sendiri, kisar buah sengkuang rebus ngan gula sedikit.




Supplement (Bole dapatkan di Sayang Baby Ibu)

Milkmaid Tea - ramai ibu2 yg beri respon +ve bile minum tea nih.



GNC fenugreek - Halba dlm bentuk kapsul keluaran GNC, bole didapati di farmasi GNC.


Pil ASI

Melilea Greenfield Organic

Melilea Organic Soya Drink
Yang ni aku penah cuba..mng trnyata brkesan..sedap pun sedap gak...lemak2 je..susu pun pekat
Organic Henry
Bidadari DCL
Minyak Habatussauda DCl
Makan ubat homeopati - alafafa, china off, calc flour
omega 3
obimim kalsium vitamin c
Jamu nona roguy...phytonatal

Urutan1)
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing....kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu salah satu urutan utk BF

Pil hormone prolactin (* recommended)
1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression) p/s-pil2 ini bole didapati difarmasi, tapi dptkan nasihat doktor/pharmacist sebelum ambil ubat2 ini

Cara-cara Lain
1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) Bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling payudara diwaktu pagi sebelum mandi
4) Pucuk betik - Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari
5) Kobis bulat - Ambil 2 kelopak daunnya dan tekap ke breast. Atau lenyek2 pastu tampal kat breast. Bole kurangkan bengkak susu masa dlm pantang.

Psikologi
1) Selalulah berfikiran positif untuk menyusukan anak. Kalau rasa susu semakin kurang tetapi anak baru saja berumur beberapa minggu, jangan cepat panik. Susukan seperti biasa. Banyakkan solat dan doa mudah-mudahan susu kembali normal.
2) Ketika di tempat kerja dan ketika mengepam susu, bayangkan wajah anak. Dipercayai ia dapat merangsang pengeluaran susu jika kita teringat kepada anak.
3) Semakin kerap menyusukan anak, semakin banyak susu. Kosongkan payudara anda bermakna menghantar isyarat bahawa susu perlu dihasilkan lagi.
4) Demand n Supply- kerapkan susuan, kalau ada masa, baby tidur, perahkan susu, tak kisahlah walau dapat 0.5oz pun, kerana by theory, more demand, more supply

Masa pengepaman
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalau kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti breast kita akan produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita 'buang sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat kering.
jgn minum teh/nescafe tau.....mkn supplement, jgn tinggal Ubat

Beberapa cara mengepam yang berkesan:
a) Jenis pam yang digunakan memainkan peranan yang besar dalam penghasilan susu. Pam yang terbaik adalah double pumping iaitu ada dua corong untuk pam kedua-dua payudara dalam masa yang sama.
b) Di antara pam elektrik dan manual, aku lebih suka elektrik kerana ia lebih efektif dan setengahnya berstimulasi seperti bayi menghisap. Pam kesayanganku Spectra3.
c) Pam ketika menyusukan anak dapat membantu penghasilan susu yang lebih banyak. Ketika baby menyusu, pasti payudara sebelah lagi menitik-nitik.Jangan bazirkannya, pam la sambil menyusukan anak.Tip memperbanyakkan susu:Kerapkan pengepaman setiap 2-3 jam sekali masa didalam pantang, insyallah susu akan melimpah ruah. Dan kerapkan pengepaman waktu malam, kerana waktu malamlah yang merangsangkan hormon tetek untuk membanyakkan air susu. Selain itu, beri rangsangan pada nipple dengan menggentel2 nipple.

WAJIB DI TINGGALKAN ----> Minuman Ber "Ais/ Air Bergas"
(Yang ni sanggup xsanggup je la kan..)

Tawakkal kepada Allah dan berharap susu keluar dan cukup untuk baby.

27 October, 2009

Susu Lemak Manis :))

mystok (masih blom capai tahap mberangsangkan)

Alhmdulillah syukur, sehingga ke hari ini susu badan aku masih ada dn bole buat stok ebm untuk ammar. Namun bila smpai nk dtg bln tu(tp peyed xkuar)...hasil perahanku jatuh merudum. Kadang2 xdapat buat stok lgsg...so ammar akn direct je dr aku. Dan untuk anta ke umah pngasuh aku curi stok ebm yg masih ada. Tu yg kdg2 bile curi2 ebm skali tgk stok kontang dh. Naya je weiii...mngelabah gile aku. Penah gak aku putus bekalan stok ebm...nk nangis, rasa tekanan je. Blom lg kisah 'B' aku sakit. Biasa sakitnya mcm kena air panas je aku gase...nk usik xbole, nk pam xbole...sakit nye kemain. Nak xnk, tahanlah jugak kesakitan tu, pam slow2...klau x lg sakit. Skang, setakat arini stok ebm aku adalah dlm 15 botol yg mngndungi 4 ke 5 oz stp satu botol...setiap ari kt opis aku akn pam sekurang2nya 3/4 botol seari. Skang aku jarang minum sngkuang cina brand seasons tu...aku just minum jus tmbikai(buat sndiri), susu low fat blend ngn kurma (sedap gile), air suam bgelen2 dan milo tp2 pagi dalam 1 L tuk aku bwk bekal ke opis. Sengkuang cina tu skali skala la aku amik...bila kala aku malas skit nk sediakan jus tmbikai, susu low fat sume tu..hikss ;).
Ape pun, semoga aku masih lagi dapat bf ammar selama boleh. Bila dia dh start mkn ni, nyusu pun kuranglah skit belah siangnya...tp malam mng direct je dr aku...kdg2 xtrbilang bape kali dia celik nk mnyusu.

26 October, 2009

Ammar Turn's 5 Month

Baru bangun tido...

masyam je muka nya tu...xnk snyum pong

hah...brulah ensem dk ammar busyuk niiiii

Arini genap ammar berusia 5 bulan. Kejap je masa brlalu. Jumaat lepas, aku bwk dia g check up then injection tuk 5bln pnya...smpat le aku menanya doc tu ammar ni dh bole bg makan ke. Pasal aku tgk dia memandang aku dok mngunyah pemakan, kemain mengendeng benau gupenya. Then doc tu bgtau, mng dh bole mula bg makan. Nanti klau mula lambat, baby dh pndai memilih nk mnyusu aje. Berat ammar skang dh 6.5kg...bile dia dh kenyang menetek, otomatik dia akan meliuk lintukan badannya. Smpaikan pale nk cecah ke lantai dh klau aku dok pngku dia tu...kuat menendang...kuat gelak...nangis pun bole tahan...gemau tgk tv...geram tgk kakaknya main beskal depan dia...tido nk mngiring...meniarap dh bnyk kali...tp payah gak kdg2 dia nk ekjas bontotnya tu...berattt..huhu.
Ape pun, semoga ammar mbesar dgn sihat, dilindunggi Allah dan mnjadi ank yg soleh....

dengan atoknda nya...

*asyik citer psl kakak dihah je...arini nk citer psl ammar lak..hehe sian bdk cemetot ni.

22 October, 2009

Jom Main Masak-Masak ;)

Ammar pegang kotak jelah yek..

nk buat peace pun dok tngk2 tgn bgai..huhu


Ni video dihah dpt menan baru...ari jumaat lepas la kiranya ni. Aku beli menan ni kt alamnda je...dh lama aku bkenan nk beli menan ni..tp asyik tangguh jek..so jumaat lps aku belikan tuk dihah. Smpai aje kt kmpg, ingtkan cam biasalah dia akn ngajak ayahnya g kedai..tp petang tu aku smpai lmbt...singgah klinik beli krim ruam ammar. Lepas mghrib, dia dok lnding atas katil ngn adiknya...pastu aku g amik menan kt dlm kete...tgk dia leka memain lego ngn ayahnya...aku pun letak kt depan dia menan tu...hah kau...terus dia ketawa bdekah2....capai terus menan bru..kemain gemau dpt menan...budak kan...terusla dia ajak ayahnya main masak2...set menan pnggan mgkuk bebagai mng dh lama beli...gasaklah ayahnya melayan..adiknya xgeti lagi..dok diam2 kt tepi...sian ammar...kihkih

video

21 October, 2009

My Dihah Again

video

Layan lg video my dihah ni k...tp gelap la pulak..maklomle hp cikai ajew...dgau suara jelah ek...

oo bile nenek dia buat2 marah kt dia...dia akn ckp

"jgn marah nek...buah ati nenek ni..."

alahai...xkoser ok...buah ati jntung nenek katenya...ape2 jelah dihah oiiii...

*sop tu yusof. abg ipar aku...dia gemuk, so dihah takot gile ngn dia...kalau dihah xnk tido ke ape ke, aku akn mnyakat dia ckp pakusop nk telan dihah, masok dlm perot pakusop...kihkih...mula2 je jalan..pstu dia xheran dh...aram takot ngn org bdk petot ni...*

Transformasi

Aku tengah ekjas layout blog aku la ni...dh muak lak dok tgk benda yang sama je...sume url kwn2 sume dh ilang nmpk gayanya...klau korang kesian kt aku...tinggalkan lah url korang ye kt komen entry ni...klau idak..terpaksalah aku mncari satu2...aku buat2 bz pun kt meja aku, janji aku ada kt tempat ye dak...dari org fitnah aku, bos xde pa pun xde lagi naya kan...
*Xtau le mane satu layout yg aku nk sebenaunya....

19 October, 2009

Hot n Non Hot

Today xde citer yang menarik sgt pun. Cuma nk coretkan kt sini, bos aku akn mula bercuti dr 20 okt hgga 14 disember bg menunaikan haji. Flight dia 26hb ni...semoga bos aku sihat untuk mnunaikan ibadah disana. Semoga selamat pegi n selamat balik jugak. Sebelum dia balik td, smpat le aku brsalam2an ngn dia...meleleh gak air mata aku. Yelah, walau org buat aku mcm mane skalipun, jika dlm keadaan yg trtntu aku psti kalah. Aku bukan zalim atau keji sgt smpai nk mngluarkan air mata tu mcm dipksa2 plak kan..nehi...nehi...sumenya dr ati aku. Ape pun, selama hmpir 2bln bos aku xde ni...aku bekeje ngn bos baru...idak le aku tahu keje gapo yg dia nk bg nanti ni. mgkin bnykkkkk keje...atau sikitttt aje kejenya. Biasalah keje PA...xkan nk buat keje2 yg diluar jgkaannye kan. dan cubalah paham..buatlah keje sndiri jgn sebokkan hal org....
* jgn la ada mami jarum dok pulun bos gnti soh aku buat keje xhenti2...
* kalau pun aku xde kt tempat, melainkan kencing n berak..maknanya aku pegi ngepam susu la tu...tu pun bkn jauh nau..blakang tmpt aku ni ajew...aku masih lg bole dgau sape2 yg dok mngata/mngumpat aku...
* jgn la plak ada yg dgki ngn aku kate bos xde sng lenang kate aku xde keje...klau aku xde keje pun ape ko kesahhh
* aku xnk cari gadoh ngn sape2...tp sejak 2menjak ni kemain bnyk plak aku dgau mcm2 kisah aku org jaja...dan sumenya buat aku gelak besau...xpelah, aku tetap mcm ni....

16 October, 2009

Sesi Mencurah Perasaan

Semlm baru je aku citer kisah setahun aku kt opis baru...tp pagi ni dh smpai mood yg sgt xsedap bg aku. Aku gase mane2 opis pun mcm ni...klau dh ada sorang ketua nya yg mcm cibai...maka ank2 buahnya yg lain akn turut sama mngikot jejak lngkah nya. Berpuak2 dan pulau memulau dh jd trend kt opis aku skang. Aku gase, kalau aku sama2 hanyut berkekek ngn geng depa...dgn aku2 skali org xbekenan. Dan yang paling aku gase bengang sgt2 tu....keje org lain, tapi org lain yang buat. Dah le gaji ko berbelas gibu dr aku...tp ko xbuat keje ko kan. Ko heboh sgt ngn anak2 buah ko...ko heboh sgt ngn umpat keji, kata mngata sana sini. Sudah2lah tu org tua, bawak2lah beristigfar bnyk2...jgn ko sama2 mncucuk jarum depan kemain manis lagi muka ko..tp belakang macam mak lampir aje. Aku bukan xtau ko mngata aku jugak....dan bukan jugak aku ni kaki ampu atau kaki kipas baikk punyo yg nk mngoreng mcm mngata bos aku. Kalau diikutkan, memang aku boleh mnjaja kisah ko kt bos aku. tapi buat ape???untuk ape??? mnyusahkan aku lagi adalah. Dan aku xsehebat ko nk tmbah garam gula dlm mngata org sana sini. Ko org tua, lain kali belajo cara membalas budi org. Belajo cara mcm mane nk jd contoh yg terbaik kt ank2 buah ko. Bukan ko pnya keje, org lain yg buat dh tu yg dpt nama ko, yg dpt taik org lain. Senang2 ko dpt gaji...keje ko org buat...kang bila pnggil gupe ko kemainnnnn la sebok sgt2..mcm kusut sgt2 la pale hotak ko tu...mcm pk masalah negara je aku tgk. Dah tu sedap2 ko mencekik xingt org yg dh buat keje untuk ko....mng ko zalim org tua. Lepas ni, dalam masa 2 bln aku xtau lah ape jadi ngn nasib aku. Aku arap sgt2 file xmelayang ke muka ko...aku harap sgt mulut aku ni xkan menengking ko..aku harap sgt tangan, kaki aku ni xringan nk mnghayun sedas dua kt ko...dan aku harap sgt2 aku bole kawal perasaan aku. Kalau pun aku marah sgt2...aku akan menangis sepuas2nya...dan aku akan memaki hamun org2 yg mnyakitkan ati aku tu sepuas2nya dgn org yg aku sayang. Lepas aku dh membebel secukup rasa....barulah aku gase tenang...ni pun satu perasaan yg xbagos dlm diri aku. Aku kalah dgn godaan syaitan....sepatotnya aku beristigfar bnyk2...sabar bnyk2...tp apakan daya...aku ni manusia biasa...mgkin tu salah satu cara untk aku ilangkan gase sakit ati aku ni...xpelah, aku akn cuba perbaiki sumenya tu.
Untuk masa skang....aku dh luahkan kt blog ni...aku xpenah kesah la klau ada salah seko yg dok baca entry ni...sememangnya aku nak dia tau peel trkutuk dia tu...klau dia xsedau diri..smpai bile2..mane2 dia pegi...mcm tulah peel laku dia. Dan ank2 yg lain akn turut sama...that's y la budaya mcm tu xpenah hapus dlm perkhidmatan awam. Yang ilang akan berganti...yg tua dh pncen yg ank2 plak bwk budaya tu...mcm mane nk hapus ye x....mngeluh panjang aku pk kan hal ni...
*tidak aku katekan yg aku ni terlalu bagos atau trlalu hebat...sekurang2nya aku tahu nilai baik buruk diri aku...aku tau bwk diri aku mngikut arus...dan seperti yang aku katekan dlm entri sblm ni...aku bekeje ikhlas kerana allah s.w.t....nk mncari rezeki yg diberkati tuhan....
*ooo aku nk tmbah skitlah...aku xtaulah mulut puaka mane yg bau longkang agknya mngadu domba ngn bos aku ckp..bile bos2 xde..PA2 sume xde kt tempat...agak cilaka ye mulut puaka tu. setahu aku la kan...klau aku smpai aje kt opis ni, aku mng payah la nk bgerak kemana2...nk pegi kencing berak pun tahan..apatah lg nk mngepam susu 10 minit tu pun mng ikot time lunch hour...event aku mncekik pun kt meja bertuah aku ni...xtaulah korang kan...yg mncekik kt pentri smpai kul 8.30 xbenti2...dh tu kluau pkl 3 petang bru smpai opis...siap tapau Mc D bebagai...ada aku penah kesah???xpenah...xheran la wei. Tp jgn melampau, ko mngata sedap2 bos xde PA pun xde..ape ko hengat bgsat sgt keje sbg PA ni...ape nk pegi kencing berak pun nk lapor kt ko??????? mcm mane yg muda nk respek yg tua klau dh tua mulut mcm puaka...ntahlah..penatlah nk pk hal2 mcm ni...remeh temeh..agknya dh xde modal nk mngadu ape kt bos...tu yg dok mnjaja kisah org lain...hati babi!!!
* memang aku marah sgt2...memang aku sakit ati sgt2...biaule aku mnyumpah seranah dlm ni...klau aku mnyumpah depan2 diaorg..lainlah jadinya kan...silap2 main tarik2 rambut kot...mng masok surat kabo lak kang..kahkahkah....

15 October, 2009

Oiii...Baru Setahun Jagung Dh Kecohhh

aku @ jamuan raya opis...

Yesszaaa....tarikh arini nk aku abadikan skit dlam blog ksyangan aku ni. Hari ni genap le setahun aku berkhidmat di opis baru yang mane sebelom ni aku di opis lain dan diatas sebab2 yang aku gase bole buat aku gile meroyan makanya aku mintak tukar ke opis lain. Dah setahun dah aku disini, xsgka dan lebih2 lagi aku ikut bos lama aku. Xkisahlah org nk mngata aku ape...janji aku keje untuk mencari rezeki yang halal. Dah 2 opis yang aku lalui skang ni, sedikit sebanyak mngajar aku pelbagai jenis bidang kerja, ragam manusia dan semestinya kawan2 di opis yang sumenya aku xpenah beza2kan. Sume aku kawan, tua, muda, cina, india...tp klau dh xnk kawan sudeyyy...huhu.

Setakat ini, aku gase ok dok di sini. Xde banyak ragam, cuma ragam bos aje yang kena handle xtentu mood. Tapi org2 bawah bos pun bnyak gak songehnya. Ape nak buat, dah nasib badan. Ape pun aku harap, aku masih bertahan dan akn terus bersemngat nk bekeje. Dah ini je punca pendapatan aku. Aku harap aku sentiasa sihat untuk mnjalani tgjwab aku ni. Semoga aku sentiasa disenangi sume untuk berkhidmat bersama2. Semoga aku dapat buat yang terbaik untuk kerja2 yang aku buat. Bukan nk mbodek atau kipas baikkk punyo tapi aku buat sesuatu kerja adalah IKHLAS KERANA ALLAH s.w.t.....

14 October, 2009

Wahh...Banyak Songeh Nampak

Kemain syokkk landing ye

Tangan mcm nk mngkap sesuatu..mcm geram sgt2 le gupenya...

pe pndang2...huhu


Lepas amik ammar dr umah pengasuh, kalau dia xmengamok nk tido...aku akan letak dia kt bouncer dia tu lah..smbil dia mngadap tv...dia kemen gemau tgk tv.tulah aktiviti dia tp2 petang..siap2 mulut dia ngomel ntah ape2...dgn tangan2nya skali dok trkais2. Sampaikan aku panggil pun buat derk aje dia...ada la dlm setengah jam dia dok tgk tv...pstu dia dh ngantok mntk nk masok buai...oo skang dh demand nk berbuai aje...sampaikan pengasuhnya msg aku soh antakan buai sb dia dh xnk tido bawah...pagi td dah aku antakan buai...adoiiyaii cmner nk buat dah dia nk cara gitu...xnk la aku nyusahkan pengasuhnya..xkisahlah jnji dia ok. Tido dlm buai lama skit dia lena...xdelah dia trkujat2 asyik bjaga aje..xpelah brsusah2 skang. Angkut pun angkut lah buai...wat kate mak aku, bkn ko naik bas pun dok angkut buai tu...adehhh poning palo den. Nanti dh beso skit cam kakak nya dh xyah buai bagai lg..dh leh tido sndiri aje...dh leka nk memain plak....

12 October, 2009

Yang Pergi Takkan Kembali Lagi

Mkcik dan ank pompuannya, Hawa



Jumaat lepas, 9.10.2009 spt biasa aku akn bergegas pulang ke kampung menemui ankanda trcinta. Namun, perasaan ati pada jumaat lepas memang lain sangat2....telinga,dan mata aku seakan memberi tanda. Namun aku buat xtahu. Sampai aje lorong nk masok umah, kakak aku melambai2 soh benti kete...terus ati dh xsedap...kak long bgtau 'jom pegi darat...pakcik dh xde'...

Ye...pkcik aku dah meninggal dunia, pukul 6 petang, jumaat lepas. Peginya dalam tidur. Memang aku dan seluruh ahli keluarga sangat2 sedih. Aku mcm xpercaya pkcik dh xde. Bile aku smpai dirumahnya, bila orang tengah angkat dia nk pindahkan kerumah mak lang...aku mcm gase pkcik pengsan aje...tapi diraut wajahnya memang telah mnyatakan pakcik dah xde. Yang sangat2 mnyedihkan lagi, bila aku terpandangkan ank pompuannya Hawa, menangis teresak2...bila dia lalu melihat ayahnya terbaring kaku...dia menangis lagi...apelah yang dia mengertikan tika usia bru mnginjak ke 6tahun, ayahnya telah pergi selama2nya.Tika usia sebegini masih lagi perlukan kasih syg dari ayah. Kali terakhir aku jumpa arwah, pada 4 oktober lepas, di rumah mak. Dia datang bawa anak2 dan isterinya ke rumah, berjalan raya skali. Masa tu memang xnmpk kelainan nya. Cuma dia mngadu xdpt berjalan raya sangat, badan sakit2...sakit gout nya la..dan kdg2 sesak nafas katenya.

Madihah pun, lepas arwah dikebumikan, dia asyik menanya aku...'tokcik mane?'...'sian kakak hawa kan'...mane dia xmenanya...asalkan arwah lalu depan umah mak aku...klau dia nmpk dihah...jauh lagi dah hon ketenya...siap brlagu2 dia hon kang...trkekek2 la ank aku ketawa...now, pakcik dah xde...adik bongsu mak. Aku tengok mak pun sedih...semayang asar smlm, kak lang bgtau dia kemain cium kain pelekat adiknya. Kesian mak...tapi apakan daya, yang pergi xkan kembali lagi.

"pakcik...semoga rohmu dicucuri rahmat...semoga dirimu tenang disana. dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman"

10 October, 2009

Oooo...Gusti Ehhh

Adinya kemen ada hati nk menarik baju kakaknya...

Ape yg dipandangnya tu mek

Ni mcm nk brgusti aje...

Dihah klau ngn adik dia...memang dia suka mngacau...nk2 bile adiknya tgh tido...sebole2nya dia nk kejutkan...kadang dia saje menjerit celah buai...tp adiknya xlayan..buka2 mata cmtu jelah..pstu tido balik...klau aku bangun kejap aje...dia lah yg take over tmpt aku...nak tau dia buat ape??? dia bukak kelopak mata adiknya...soh celik...nasib dia xcucuk ke ape...klau aku datang...dan2 dia lari..tgk2 si ammar dh trbeliak biji matanya...adoiiyaiii...dia ingt budak tu bole memain cm dia..brlari sana sini kot...bile aku letakkan kt atas tilam..dia pun sama mnyelit sebelah adiknya...ada ke dia kate 'adik, buat mcm kakak ni'...dia soh ikot style ape dia buat...adoiyaiii...blom time lagi le dihah oiii....yang adiknya xtau ape2...dok main tangan xsudah2, isap jari lah..ketawa la dia bile diagah...ape yg dia geti..tu pun sesekali meniarap dah...kdg separuh je lepas...separuh aram...bontot berat nau...
*autopublish n3

08 October, 2009

Si Dia Yang Ku Cari2

video

Alamak...cmner ekk..video ni senget la...xpelah..korang layankan jelah ek...jgn trteleng lak pale tu kang...erm untuk entry yang lepas....dia nilah yang aku maksudkan.....RINDU sangat. Nak2 plak dia dh kemain petah bckp tu..asal tepon aku je..pow aku belikan dia menan...eskem..coklat...bunga api (musim raya ye)...memcm lagilah...yg buat aku xtahan nk melalak tu...bile dia tnya 'adik ada x?'...berulang kali dia tnya...jam adiknya ada depan mata, abis di tekel adiknya tu...sabo jelah.

*dia menyanyi tu kan..ikot sedap ayat dia je..kang dh sedap2 org mndgau dia nyanyi..dia tuko topik lain..adoiiyaiii....tgklah last2 nyanyian dia tu..dia nmpk ayahnya melintas..nk soh bakar bunga api bgai...adoiiiyaiii *

06 October, 2009

Apa Ertinya?


Semakin hari...semakin xtahan dengan perasaan ni.
semakin hari, perasaan sedih, hiba, rindu xbole di luahkan dengan kata2.
Semakin hari, semakin rindu...rindu..rindu dan rindu
Bile lah sumenya ini akan berakhir ya-allah?
Bile lah aku dapat merasa puas dan menikmati kehidupan yang telah engkau rencanakan ini?
Sememangnya, aku masih belom boleh ketawa dan gembira dengan kehidupan aku skang ni.
Bukan aku sentiasa menangisi perjalanan hidop aku ni, bukan jugak x brsyukur dengan apa yg ada dan yg telah diberikan. Tapi dah terlalu lama aku pendamkan...sehingga xbedaya nk teruskan lagi. Susah klau ianya melibatkan hati dan perasaan. Susah jugak klau aku yang sentiasa memendam rasa...seperti aku xbertgjawab apatah lg membiarkan saje sume ni trjadi.
Aku xtau sekiranya aku lemah, sesuatu yang buruk akn berlaku. Dan aku xmahu sumenya berpunca dari kesilapan aku.
Kerna perasaan rindu itulah...aku kuatkan ati...dan sebab rindu itu jugaklah...aku menangis setiap hari..xkira siang atau malam. Selesai solat, semahu2nya aku menangis...mengadu nasib dan jugak perasaan aku yang sedih lg mnyedihkan. Bukan meratap hiba dengan segala ketentuan, tp mngenangkan sidia yang sentiasa aku kasih,sayang dan rindu. Sume orang xpaham..dan xkan paham. Bckp sabar memang mudah...tp xsemudah dgn ape yang aku tanggung. Ye, betol orang2 hanya boleh ckp sabar..sabar dan sabar...meluahkannya mudah, tp nk melaluinya sukar...terlalu sukar. Tp terima kasih jugak, kerana masih ada yang bagi kata2 semangat...cumanya hati ni terlalu RINDU. full stop!

* untuk diri aku sendiri...tabahlah kau wahai sihati kecil...insya-allah, sume ini akn berakhir.Sesunggunya Allah itu maha adil, maha pengasih lg maha penyayang *

02 October, 2009

Open Da House

feberet dihah - mee sup

ececeh...kengkonon je kan...

Kalau ammar kt umah pngasuh, dia lnding atas bouncer tu lah...
xdelak bnyk songehnya...bl ngn aku je ngada2 nk buai...


Selasa mlm yg lps...aku ank beranak dpt undangan open house dr umah pengasuh ammar. Kebetulan mak, abah n dihah ada so dijemput skali. Sebelom g umah ekin(nama pngasuh ammar)...aku ke almnda jap beli barang umah n bwk madihah main kuda...maklumlah, kampungnya kt almnda katenya..kuihkui...

Makanan yg disajikan mlm tu mee n mihun sup...mabeles sedapnya...ada tembikai yg sgt manis rasanya. Kuih2 raya pun ada disajikan...masa we ols menjamu selera...ammar dilayan dek pngasuhnya..pengasuh ammar tu muda remaja lg okeh..bru 21thn. Umahnya kt tgkt 5 aje...dekat Kul 10 mlm bru blk umah...ammar time tu dh xnk tido..nk memain then trtido sndiri...ooo skang ammar dh mula meniarap n suka tido mngiring...dah 2,3 kali aku tesedau tgk dia tido secara telangkup sndiri...bahaya ni klau aku tido mati..mntk dijauhkanlah dr segala perkara2 buruk.

01 October, 2009

Oh Gegaran

Dua beranak yg xmndi..huhu

Nasib bdk kecik ni xmeragam

Ni blok umah aku...

Jiran2 yang dok sana sini dgn family masing2...

Semalam bersamaan 30 September 2009, waktunya aku xbape ingt...mgkin dlm sekitar pukul 6 lebih. Lepas aje aku selesai menetekkan ammar, aku g le mandi. Kononya lepas maghrib nk ke almnda jap beli barang. Lepas selesai aje mandi...aku nk mncangkung amik baju dlm almari...skali aku gase mak oiii aku nk pitam ke ni...dh nk mnjerit pnggil mypie, alih2 dia yg jeritkan aku ckp 'ma...umah kite bergegau le'...dan2 dia ajak aku turun bwh..walhal masa tu aku dgn bertowel lagi...dgn xpkai bra nye..xpkai spentotnya...kelam kabut le aku mnyarung sgala mcm...time tu lak aku mnjerit soh dia tggu...walhal mypie lg kong asam bersinglet ngn kain pelekat aje dia turun...ammar maintain ngn ayahnya sb time tu dia nk mndi petang. Terus kensel...turun bwh beramai2 (dengan jiran2) nasib le turun tgga...watnya naik gile meroyan la aku..dlm2 turun tgga dr tgkt 10 tu aku smpat le ngecall mak aku kt kmpg. Kebetulan pagi semalam diaorg dh balik kmpg. Syukur gak mak, abah sume xde kt umah aku sbnya xdpt aku bayangkan cmner mak n abah turun tgga. Kaki diaorg dah le sakit...mesti kesian gile aku kt diaorg.. Bile aku dah call...abah aku lak call semula soh blk kmpg...adoiyaii dlm panik2 cmtu dia soh aku blk kmpg lak..aku kate xpelah, tggu la dulu ape2 hal kang senang. Nasiblah sepanjang dok kt bwh tu..ammar very the baik nye peel dia. Walhal dr kul 4.30 dia dh jaga...dok isap jari dia memandang org lalu lalang...agknya dia pun pelik xpenah2 turun bwh..skali turun ramai lak org...bomba dtg pun dlm kul 7 cmtu..aku ank beranak naik ke umah dlm kul 7 lbh...sampai aje kt umah, aku pun siapkan sgala mcm keperluan if la trjadi lagi gegaran nya. Kang mane dan ko nk ingt capai itu ini time dh kalut2 tu...persediaan tu penting...Sume aku dh letak tepi pintu..senang, terus capai je. Sehingga ke pagi ni, xde ape2 gegaran lg yg berlaku.
* ni lg satu pngalaman yg mana dulu gegaran penah aku gase masa di opis lama...tp xlah sekuat smlm gegarannya...apepun syukur kerana masih lg bernafas dan mnjalani kehidupan spt biasa...rasa pening pale tu smpai ke mlm aku gase...