Bahan-bahan:
·
3
ekor ketam bunga (yang besar)
·
5
biji kuning telur masin
·
5/6
batang cili padi (dihiris halus)
·
Bawang
putih & bawang merah – hiris halus
·
2
tangkai daun kari (tarik dari tangkainya)
·
2
sudu makan mentega
·
3
sudu makan susu cair
·
2
sudu teh gula -
·
garam
& lada sulah secukupnya
·
Minyak
untuk menggoreng
Cara-cara
- Bersihkan ketam and potong empat. Toskan.
- Kukus kuning telur masin selama 5 minit. Kemudian lecek-lecekkan kuning telur dengan sudu sampai berderai. Ketepikan.
- Gaul ketam bersama tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng hingga ketam bertukar warna. Angkat ketam yang dah digoreng dan ketepikan
- Di kuali yang bersih, masukkan mentega dan goreng bawang putih, bawah besar. cili padi & daun kari hingga wangi.
- Masukkan kuning telur masin yang dah dilecek kedalam kuali. Gaul hingga sebati bersama cili padi dan daun kari tadi.
- Bubuhkan sedikit garam, gula, lada sulah dan susu cair. Gaul dan akhir sekali masukkan ketam yang dah digoreng tadi.
* kuning telur asin mng kegilaan aku n madihah...brlawan2 mkn buka puasa sbtu lepas..
No comments:
Post a Comment