Ayam panggang di makan bersama roti nan cheese |
Bahan :
1 ekor ayam - sederhana besar
Bahan Kisar:
Cili merah - 2 biji
Bawang besar - 2 biji
Bawang putih - 4 ulas
Halia - 2 inci
Ketumbar - 1 sudu
Jintan manis - 1 sudu
Jintan putih - 1 sudu
Bahan sampingan :
Daun pandan
Serai - 2 batang (di ketuk)
Cili padi - 5-10 tangkai (di tumbuk kasar)
Asam keping - 1 keping
Gula melaka - 2,3 sudu
Santan - 1 peket
Garam
Perasa
Cara-cara :
1 ekor ayam di belah empat (4) cuci bersih dan toskan airnya. Kisar kesemua bahan kisar hingga lumat dan betul-betul halus. Panaskan minyak ke dalam kuali, tumis bahan kisar dan masukkn daun pandan serta serai yang telah diketuk, masak hingga naik minyak. Kemudian masukkan ayam yang telah di kerat 4. Masak sehingga ayam empuk atau lebih kurang 20-25 minit. Masukkan cili padi dan asam keping. Setelah ayam empuk, masukkan santan kacau hingga sebati. Masukkan garam, gula melaka dan perasa jika suka. Kacau lagi hingga ramuan sebati.
Ayam diletakkan diatas dulang pemanggang beserta kuah |
Panaskan oven pada suhu 180c. Letakkan ayam di atas dulang pemanggang dan curahkan sedikit kuah yang di masak td. Panggang ayam selama 30 minit atau ikut citarasa garing yang disukai. Setelah masak, ayam boleh di potong kecil dan curahkan lebihan kuah keatas ayam.
*masak menggunakan gula melaka lagi sedap drpd menggunakan gula pasir. Manis nya x sama. Ayam panggang ni ada 3 rasa. Manis, masin, masam2 skit saje.
1 comment:
wei, sedapnyeeeeee....anto la kat umah aku sket
Post a Comment