Followers

21 September, 2010

Rayo..Rayo...Rayo

We all sefamily

aku n mypie

kesayangan aku

Masa ni dihah ok skit..
ubat dh jalan kan..
dihah with kazen n mak2 sedara nya
posing..posing..

Dah 2 ari bekeje arini setelah bcuti pjg untuk smbut hari raya. Syukur alhmdulillah tahun ni, sekali lagi aku sambut hari raya bersama2 dengan org2 yang trsayang. Cuma sebelum raya je, mardihah demam panas, on n off. Aku rasa brsalah sgt2 sb sbtu dan ahad yg selalu aku balik, tp aku xblk..konon2 nk balik skali ari selasa nya. Ari selasa petang, aku dpt call dr mak, kak long soh blk cpt. Madihah dh ckp merepek2...bole dia ckp 'mane la ibu ni, xsmpai2. dihah nk tido..selamat tinggal ibu'...aku punya meraung dlm kete sb dgau dia ckp 'selamat tinggal ibu'...aku tnya mak, nape dia ckp cmtu..n aku soh mak jgn bg dia tido. Sepantas mungkin aku soh mypie balik..aku capai ape yg patot je masa blk amik ammar then tggu dalam kete. Speed abis petang tu, smpai kt Bt 6 sb mak bwk g klinik (klinik ke 3 mak bwk) dktor masokkan ubt kt punggung sb panasnye 39 drjah. Memang lembik la tgk dia...smpai kt umah, ok skit..bdn pun bpeluh2...mlm nye panas dtg blk...dia mntk mndi..aku cek2 suhu smpai 40 darjah dh...punye aku riso yg amat. Mndikan dia..then masok ubat kt punggung lg..that time aku gase ubat lmbt jalan...esoknya, (RABU) aku tgk dia ok skit..dedar2 je cmtu...masa nk masok buai, aku tgk kt leher dia ada tnda bintik2 merah...aku nk sedapkan ati mgkin ruam yg kuar sb bdn nye trlalu pns...tp aku refer kt mypie, tnya tanda ape ni...so we all sepakat nk bwk g klinik. Smpai klinik, dktor kate mcm tnda denggi...aku punya perasaan masa tu Tuhan aje yg tahu...dktor buat surat refer ke hspital gomen untuk amik darah. So smpai spital Bt 6, amik masa la jgk sb ramai pesakit. Makin dihah nk balik mnjang. Mak pegi PD beli barang2 singgah spital, siap dia beli KFC lagi...aku tgk dihah makan kemen bselera...lapau sgt kot. So masa turn dia dktor cek itu ini...dktor tu kate 'i rasa bkn denggi la..tp xpe, kite amik dulu darah dia'...so turn amik darah aku pass kt ayah dia..aku xsmpai ati nk tgk, n aku kena pegang c ammar. Sangat kuat dia, masa amik darah xnangis langsung. Mungkin dh biasa sb dh 2 kali masok wad, tangan kena cucuk...so result darah kuar lps 1 jam tggu, darahnye xde jangkitan kuman n bukan denggi. Syukur alhmdulillah. Lega rasa ati aku masa tu. Tapi demam nya bukan benti kt situ je, mlm je panas badannye..kaki sejuk. Petang khamis aku bwk g jumpe ustaz kt bandar sunggala. Ustaz tu buat air limau tuk mndi skali. Dalam kete membebel xsusah ckplah..ada je bnda yg dia nk ckp. So aku xdelah riso sgt klau dia aktif mcm tu. Jangan dia trbaring lemah aje.. smpai la pagi raya pun, dia still demam on n off. Aku risau dan sedih sgt, dgn dia xnk pakai baju raya, xnk mandi, xnk bangun...nk masok buai ajew...tp sb tgk sume org pkai baju cntik2..dia bngun la jgk...mak aku uras ngn air lidah buaya badannye...makan ubat, ok skit. Pegi umah mertua aku lepas dh salam2 family aku. Kt sana ada geng, sepupu2 dia ajak memain. Nmpk ok la..ikot time, aku bg mkn ubat. Masa petang raya pertama, adik mak aku balik. Mak mintak adiknya tu buat 'tetemas' skit kt dihah. Bukan guna ape pun, cuma kunyit ngn kapur je. Mungkin andaian mak uda betol..tp xpelah, biau rahsia dulu. Nak caya sgt pun xbole, tapi lepas buat tetemas tu, alhmdulillah demamnye xde dtg2 lagi..smpaikan aku tido satu jam, satu jam bngun nk cek suhu badan dia, riso kan klau tibe2 panas melampau, aku plak xbuat ape2 tindakan. Mintak dijauhkan la ape2 yg buruk trjadi...

Raya pun xde kemana sgt, just beraya area2 umah tdekat je. Riso nk bwk jalan2 jauh sb demamnya baru nk elok. Nasib gak ammar xmeragam sgt masa kakak nya demam...apepun, raya tahun ni sonok dan best.

5 comments:

Aleeya said...

Haja...selamat hari raya..wah kemain begaya anak banak....cantekkk

Cripo said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri Hajarr...huhuuu,,cun sedondon anak beranak... Apa pun dugaan la kan dihah demam plak,,,sabar ye,,,,cabaran menjadi seorg ibu mcm niy la,,apa pun tahniah,,menjadi ibu yg terbaik la ko...yuhuuu,,,,suke!!!

nads said...

dear...xtau dihah demam panas gitu...siannyer dia...mau xgigil bile dia sebut selamat tinggal ibu...dear, nak tnya...tetemas tu ape?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ish2..sib baik takde ape2..
haja, mmg la nangis kan if anak cakpt camtu..selamat tinggal ibu..uwaaa mau dia betul2 tinggalkankita mmg nyesal tak sudah la if tak g jenguk dia kan..

mertua sy pon ade gak ajar buat tetemas tu
org perak panggil Temeh.
tapi guna bawang putihg..bkn percaya, tapi kdg2 menjadi gak..ehehe

sib baik bkn denggi eh..ish2..risauuu

selamat hari raya haja..:-)

cik gObu said...

babe
pasni ko kena carik aloe verra babe
tak kisah bwk jenama ape
simpan dlm peti ais kt umah

elok nk turunkan panas badn