Followers

23 May, 2011

Selesai Tapi Xsempurna

Inilah umah baru aku skang.Dapat umah tengah2.

Kedua last plak tu.

Pandangan dari tmpt meja makan.dapo sebelah je.

Pandangan dr depan.
Umah aku ni ruang meja makan trsorok kebelakang.
So ada privasi skitlah.



* takat ni amik gmbar belah bawah je dulu. Tingkat atas, belum ada kesempatan. Tunggu ye, sikit2. Maaflah, tujuan aku bukan nk menayang. Tapi nk berkongsi rasa happy aku kt sini. Nak beli umah sndiri belum tahu lg bile kan. Janglah korang ckp aku kecoh plak, baru dpt umah kerajaan dh belagak kan...hehe. Tumpang happy kt kawan2 yang dh pun beli rumah sndiri.


Entry lepas aku ada bgtau yang aku bz sgt2 sampaikan xde masa nk pk hal lain. Dalam pale otak dok pk hal yang satu ni je. Sumenye secara mendadak, tibe2 dan pastinya satu berita gembira buat aku sekeluarga.

Alhmdulillah, permohonan selama setahun jugak la, akhirnya dapat juga aku merasa dok umah 'bawah' yakni umah teres la yang diperuntukkan oleh 'kerajaan' ye, bkn beli sndiri. Tu pun aku dh gase happy la sgt2. Selama 4 tahun dok apartment, mng memcm dugaan la. Bukan xbest dok umah tinggi2, tapi sian kat mak, abah aku. Kalau datang umah, kaki xjejak ke tanah, takot mlm2 nk tido. Sian la sgt2. Bile dpt tau je aku dh ditawarkan umah teres, aku terus call mak (call mypie xangkat2 sape suruh kan). Mak yang dr sakit pale tibe2 terus elok n katenya xsabau2 nk dtg sini.

Bile dh amik surat tawaran, teruslah aku menguruskan hal2 pembayaran. Xcukup duit pun, gagah kuarkan simpanan. Nakkan cepat dok umah bawah kan. Alhmdulillah, segalanya dipermudahkan. Tu yang aku bz sgt2. Bz mengemas umah, packing barang2. Tu pun buat keje skit dh letih, lembik. Mak, abah, kakak n anak2 buah datang tolong mengemas, barulah settle umah tu. Paling banyak berjasa mak lah. Sangat2 xterbalas jasa mak tolong aku.

Akhirnya, 22 mei maka dengan rasminya aku dh tido umah baru. Tapi masih jugak ke umah lama, sb ada 1,2 brg lagi yang tertinggal.
*masa lalu g bangi smlm, nmpk umah lama terus nangis. Banyak sgt2 kenangan kt umah tu. Banyak suka dan duka aku ada dalam rumah tu. Penah satu ketika, mulut aku sendiri yang ckp 'kalau bole, xnk duduk lg kt umah ni sebab trlalu bnyk kisah sedih yang aku lalui'. Tapi, aku tetap bersyukur, ada nya tempat untuk aku berteduh sekeluarga. Tempat mncari rezeki untuk meneruskan idop dekat je ngn umah. Alhmdulillah.

*yang masih xsempurna tu, langsir xtempah lg, umah xberkemas dgn sepenuhnya, memasak pun xkan la seminggu dua ni.aduhaiii...letih jugak ye pindah randah ni. Aku dok umah apartment selama 4 tahun, bayangkan la dh mcm2 aku beli. Dan bersekali la aku ternak mcm2 sampah sarap...hehe.

11 comments:

Cik Jari Tembam said...

wah best nye dapat teres baru :)

MRS. K said...

ramai kawan2 PA dapat teres.. memang turn PA kot skang nih..

nn said...

wah...canteknye umah, walopun kuarters jer. xkesahlah semua tuh, janji haja n family happy. hehehe...

fuadnis said...

cantiknye rumah nie....tapi kite kurang fahamla...mgkin tak ikut peredaran masa..hehe..rumah peruntukan kerajaan ni mcm mana?nk kate kuarters kerajaan cam cantik sgt....kire klu mcm guru2 diorang dok kuarters guru..pastu potong elaun rumah..mcm tu ke?bleh share cite sket tak..

cik gObu said...

wahhh bestnyer
jelesnyer aku babe

nape aku apply tak dpt2 lg nie

sob sob sob

Cik Puan*PIE said...

cik jari tembam:alhmdulillah, dpt gak merasa dok umah bwh.

Mrs.K:aha kay, skang turn PA2 yg dpt teres.

nn:betul tu kak,kuaters pun kuaters la.asalkan family happy.

fuadnis:umah kuaters ni tp2 bln yg potong elaun umah + elaun cola dpt separuh je tu.mcm umah teres, gred 27 keatas da layak dpt umah teres. yg gred kebwh tu, dpt umah jenis aprtment.gitu la serba skit, nk terangkan details, xbape nk terer.hehe...

cik gobu:insya-allah babe, smpai turn ko nnt tu.ko kena sntiasa update ngn bph.tnye turn ko dh no bape sume.atau bole cek nama ko kt web kt 'senarai menunggu' tu.

fuadnis said...

oic..br faham..thanks share..:-)

♥ EeiNz ♥ said...

ja, cantek gile umah nye. presint bape tu? 11 ke?

sama cam kin, kalau gi umah lama yg dok tingkat 18 dulu tu, mesti rasa sayu, coz byk kenangan kat situ. kenangan sarahm membesar kat situ. die meniarap, merangkak, berjalan, bercakap. aiseh !!

Cik Puan*PIE said...

eeinz:umah kt presint 15 kin. tu la kan..4thn dok umah situ.c ammar pun mbesar kt situ gak..bnyk suka duka kt umah lama tu.

mizzyanna said...

Sian umah tinggi tu kak.. hehehe

nasaoji said...

eeii..rezki kamu ja..

nak mintak gak la.. :)