Followers

22 June, 2011

Ciken Pox

otw blk putrajaya ahad petang


ari isnin

Seari sebelum dpt ciken pox (khamis pagi)

Arap2 ilang la tanda2 kt muka tu.

Jumaat lepas dpt call dr taska, soh amik c ammar sb dia dpt jangkitan ciken pox. Aku mula2 tgk je kt hp no taska naik, hati mula lah xkeruan. Mestilah melibatkan c ammar kan. Penyelia call, bgtau c ammar dh kena ciken pox, soh aku dtg amik lunch nnt. Lunch ari jumaat yg pjg tu, aku bwk g klinik, then kompem la dia kena ciken pox tu bkn HFMD. dah bawak g klinik, aku g opis balik, mohon cuti untuk isnin dan selasa.

Hari sbtu ptg, tgk tapak kaki nye dh ada tanda merah. Bagilah minum air kelapa skit then buat mandi. Xlupa, mandikan dia ngn air daun bambu yg aku petik kt area kuaters Presint 15 tu je. Brderet2 ada pokoknya. Daun bambu tu untuk kurangkan rasa gatal2. Ari ahad ptg aku blk putrajaya, mlm tu la bermula episod 10 kali ganda ragam nya. Setiap 5 minit skali trjaga, mengadu gatal2. Garu xsudah2. Dia paling kuat mengaru kt sekitar dubur n punggung. Pasal biji2 tumbuh di sekitar2 situ dengan banyaknya. Kesian sgt2. Yang buat aku sedih sgt, biasanya asal naik kete je dia mesti terus2 nk menetek. Tapi ari yang dia kena tu, xnk mnyusu, xnk menetek lgsg. Tgk2 rupanya kt lidah pun ada tumbuh seketul. Puas la jugak aku pujuk, minum guna straw. Panas bdn dia kejap2 datang sb air kurang dlm bdn. Susah ati dibuatnya. Cepatlah ilang sakit ciken pox dia. Xsmpai ati la aku pndang muka dia, dgn mata bgkak...bibir benjol. Sedih sgt...riso dia xnk mnyusu. Tapi nasib jugak dia nk makan. Aku masakkan bubur nasi, panggang ikan. Orang kate, xbole mengoreng2 kt umah. Jadi berpantanglah aku dr masak memasak.

4 comments:

Dee said...

kesiannya tgk dia..tak amik vaksin utk chicken pox lagi eh..harap ammar cepat sembuh ye haja..kita yg besar ni pun tak tahan kan..inikan dia..

nurul said...

mA..jGN bAGi mAkan kiCAp mA..kALO tAKMO Ade tIngGAL keSAN tUe..lAgi sATu..jANgAN kOPek2 kALo dAH KEriNg...minUMlar aiR kelAPe bANyAk2...sIAnn tGK aMmar..

iTS mE_shIKin

IdaShah said...

kesian tgk ammar. penuh muka dia ngan ciken pox. cepat sembuh yer..

mmg gatal bergaru ajerlah. kak ida kena masa darjah 6.

a'ha minum air kelapa bior kuar semua dan cpt baik

stokinbusuk said...

petua mak saya dulu... parutkan jagung, amik air and sapu kat bekas2 chiken pox tu... untuk hilangkan bekas nyer...