Followers

09 June, 2010

Budak Ni Domam laa

Mata kuyu...bibir merah...

Sian dia, demam....

Sian ammar demam...balik aje dr aquaria mlm tu dh panas skit bdnnye..cepat2 aku bg ubat demam...then kebah...subuh tu nk gerak blik ptrajaya, badannye panas balik..bibirnye merah..mata berair je...makanye aku amik el la ari selasa lepas...dok umah panas kejap dtg, kejap ok...masa panas dia bkn gemau mkn ubat...trpksalah aku jaram ngn air lidah buaya...bg panas tu kuar...masa aku nk basuh punggung dia untk salinkan pempes pun aku jaramkan satu bdn ngn air paip..mng dia melalak la..sb sejuk. Tapi cara cmni doktor yg ajaukan kt aku if budak2 payah nk mkn ubat...lps tu panasnye bkurangan la skit..xdelah panas trlmpau yg bole mnyebabkan t'tarik..kena elakkan klau bole. Belah mlm nya plak...tibe2 panasnye meninggi, cek suhu dah 38.6..terus aku bg ubat masok kt bontot tu...dlm bape2 menet lepas tu, badannye berpeluh2...aku tggalkan sume suar baju dia...tgglkan pempes je...dh kebah demamnye baru aku pakaikan baju...sian lak sejuk subuh2 ari tu kan...mcm tu la ragam ank2 demam, xsihat. Ammar klau demam, mng xnk susu formula...dia nk direct..sb dia 'kepam' lama2 smbil khayal teros tido...

*aku dh start bg susu formula kt ammar...susu aku xbrape nk ada sejak aku stress gile2 ngn kerenah mgkuk hayun kt opis ni...aku xdpt perah susu mcm biasa...bile balik keje je aku direct bg ammar...then if aku ada kesempatan, kt opis aku perah la...dptlah dlm 3,4oz...xmeriah mcm selalu...

*aku bg ammar susu anmum...alhmdulillah dia serasi ngn susu tu...pening gak pk susu ape yg nk bg..psl aku dh set kt minda, susu ibu adalah yg trbaik...tp nk buat cmner...bekalan susu xcukup tuk dia...tp syukur juga...aku dpt nyusukan dia fully susu bdn selama setahun juga...now still continue + susu formula...

6 comments:

The Juggling Queen said...

tiannye diee... dah besar dah ja, kejap je kan..

@e_da said...

alahai sama ngan mika pun tgh demam... tq ja bg info... untung gak haja lama dapat nyusu kan dia.. akak 5 bulan je.. jgn stress2 lg tau sian ammar nak susu.. heheh

mama_auni said...

auni pon demam ari ne..memg mandikan jek ye ajar kalo budak demam...aku kalo dah panas sgt mandiukan jek, kalo die suam2 jek aku lap ...

Dee said...

kalo xde lidah buaya tu leh gak jaram ngan air asam jawa..psl mandikan amar tu pun elok gak..mula dr kaki bwk ke kepala..nti panas badan leh kuar ikut ubun2..kalo dia dh nk kebah..dee biasanya x buka baju..bila dia pakai baju..dia berpeluh..bila berpeluh..lg dia cepat kebah demamnya..

skrg ni musimlah haja..biasalah tu..tp sian tgk dia ha..ngan mata kuyu..ngan bibir merah..alahai..

Cik Puan*PIE said...

thejugglingqueen:aha kejap je masa brlalu..xsgka

aeda:info mane yg bole dikgsi, insya-allah akn di post ke entry...

mama_auni:bkn mndi yg bria2 tu tau iza..just ko basahkan bdn2 nye dr kaki ke kepala cmtu...jgn bg bdn dia panas sgt..bdk pun xselesa klau pns2 ni kan...

Cik Puan*PIE said...

dee:betol tu..sy ikot petua mak guna lidah buaya. mng tanam sepasu kt umah sini.tu la sian sgt..merengek jew..xleh kena tgl...