Followers

30 July, 2010

Mimpi Ngeri

Ayahnya tgh coolkn dia supaya xnangis2..sb dia dh meronta2 nk dokong

sian sgt tgk muka layu ni...
haus, letih..sakit :((

ammar tgh melalak sakan time..sb tgk org yg dia xkenal lg, sakit lg...
dia takot

pihak bomba yg sedaya upaya beri bntuan
time kasih sgt2...


Kt fb aku dh citer serba sikit psl ni...kali ni aku citer detail skit. Kejadian ngeri buat aku sefamily. Yang mana melibatkan ank bujang aku pada 28 Julai 2010 yg lepas. Berlaku kt umah pngasuh, kt balkoni umah.

pukul 2.00 (lbh kurang) dapat msg dr kakak pengasuh ammar minta aku call semula ada urgent psl ammar...xlengah lg aku pun call. dgr ammar tgh nangis, kakak tu ckp kaki ammar trsepit,xbole nk tarik. so aku ckp nk blk skang...cri bos, ckp nk blk..dgn pakai seliper aje aku terus balik..mng aku pecut gile time tu.

Smpai depan trafik light alamnda, aku call lg tnya ammar cmner. kakak tu ckp, bomba dh otw...mng xleh buat ape.klau tarik nnt kakinye patah. bila aku dgau bomba aje, aku pun melalak la sakan2...xtau mcm mane keadaan ammar time tu..dr opis lg dh call mypie soh blik segera.

masa aku smpai kt umah, tgk pengasuh dia tgh cool kan dia, sb dia meronta2 nk lepas..menangis2 time tu.aku blari dapatkan dia..dia nk soh aku dukung..cmner nk dukung kaki tsepit..sianlah sgt2 aku tgk dia..nk nangis pun cm dh xkuar air mata punyalah riso yg amat. Bomba otw masa tu...dgr siren bomba, ada lega skit kt ati aku...diaorg pun smpai, tgk keadaan ammar. Tp budak kecik tu penakot yg amat bile tgk org gamai2, pulak tu org yg dia xkenal, meraung lg le mntk aku amik dia. bomba take over, aku ketepi..curah mnyak masak sebotol pun xlepas...masih xbole tarik. By that time, mypie smpai. Dia lak take over cool kan ammar xnk bg kaki dia makin ke dalam. dia dh letih, smpai t'tido2. Haus, panas. Sian la sgt2..

dah 1jam brlalu...polis tnya aku, dr kul bape jd mcm ni? aku ckp kul 2 tadi..eh, dah lama, dh 1jam lbh ni...terus la aku makin cuak.mcm2 yg aku tbayangkan time tu. aku mntk ayh dia je yg tgkkan...sb aku dh xmampu nk tgk keadaan dia mcm tu.Aku hnya mampu kehulu ke hilir bg redakan skit gase susah ati aku ni. Gase nk muntah, nk kencing, nk berak..sume ada...jgnlah aku pngsan time tu. Bomba try ketuk pintu umah jiran bwh...tp xde hasil. Yelah time org bekeje kan..so nk xnk, sb dh 1jam ammar mcm tu, pihak bomba trpksa guna tangga bomba tuk naik ke tgkat 4 nk pecahkan salur air yg kt umah tu. Sb umah pngasuh tgkat 5. 2,3 kali gak cubaan potong salur tu..aku sgt riso la hai time tu, manelah tau trpotong kaki ammar...dh mula kering darah masa tu.
3.45petang...Syukur, xlama pstu ayah dia dh angkat, terus basuh kakinya...ingtkan ambulans dh smpai, tp blom lg, terus la bkejar2 ke hspital pulak.

4.00 petang (lebih kurang)Otw ke hospital, dia t'tido jugak..sian dia, letih sgt la tu. Nangis, ngantok, letih. Masa tgh tggu turn nk jumpe dktor, tgk dia mula melasak. Maknanye xde ape2 sgt la kakinya. Tapi bile aku usik2, xbg. Ada kesan luka, lebam skit kt buku lali n bgkak jugak tp skit je..

Dktor bgtau, bgkak yg sikit tu mgkin akn susut atau makin bgkak n biru. If jadi makin teruk..kemungkinan salur darah kt kaki trsumbat ke ape..tp tgk dia ok, dh leh jln, kaki leh gerak. so dktor bg ubat susut bgkak...mgkin esoknya akan demam atau ape2 cmtulah. Tp mlm tu gk dia demam. bg ubat, tgk kebah, alhmdulillah ok dh. Semalam gak aku el, pntau keadaan dia. Tgk bngkak pun dh xde. Dia pun dh mula melasak balik.

Ape pun, syukur alhmdulillah, ammar xape2...mimpi ngeri bg aku. Xdapat bayangkan keadaan dia, yg masa tu nangis mntk dokong...nk tido, dh keletihan. tp nk buat mcm mane, ni pngalaman nk mbesarkan ank2...klau dlm jagaan aku sekalipun bnda nk jd, jadi jugak. Aku xbole nk mnyalahkan pengasuh dia jgk, c ammar pun melasak sama...bukan suka2 bnda ni nk jadi kan. Apepun, syukurlah sumenye ok. N time kasih sgt2 pd pihak bomba, pihak polis, jiran2 sume, kak aza n family yg call bomba dgn cepat. Kalau xde akal nk call bomba, xtaulah ape jd kt kaki ammar...

*ammar noty, jgnlah lasak2 sgt. Kejadian yg berlaku pd 28hb tu ibu arap xberulang lagi. ibu sgt2 riso, sian sgt tgk ammar nangis2 mntk dokong masa tu...xsggop ibu nk tgk ammar dlm keadaan mcm tu lagi...ya-allah, lindungilah anak2ku Ya-Allah...

9 comments:

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

ISH..SERIAU.KAKI DIA TERSEPIT CELAH SALURAN PAIP TU EK?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ya Allah haja..berderau darah sy baca ni..
terkejut yg amat!
siannya ammar..
mintak2 dijauhkan la jd lagi perkara2 camni lagi pas ni..

haja, mmgla budak ngah lasak, masa ni la kena perhati betul2..ape2 pun sy salahkan pengasuh..if tak setuju ka apa..lantak. ngeh ngeh ngeh..kita dah bayor..buat la keje..jgn duk biar anak kita duk main sorang2..ish2..sib baik takde ape2..if tak..tauler nasib pengasuh tuh..eh emo lak ..sori eh..

Dee said...

ya allah..masa tgk gambar kt FB td..dee phm perasaan haja..mesti takut giler kan..sapa x takut..

syukur ammar xde apa2..camana kaki dia leh termasuk dlm tu ye..dia bukak penutup n terjerlus ye..ni dkt mana..balkoni, dapur or bilik air?

tetiba teringat kaki anak sepupu tersekat kt kerusi..nangis melolong2..last2 kerusi tu yg kitorang patahkan..lega..

Aleeya said...

ngerinye tengok..sian jgn ckp la..klo de dkt lama dah auntie hug ammar.. :(( tapi...alhamdulilah ammar tak ape2 kan..syukur...

@e_da said...

Ya allah ja... kesiannya ammar.... akak tumpang risau sejak aritu... rupanya kaki ammar termasuk lubang.. syukur takde apa2... kalau akak dah pengsan gaknya tgk anak gitu... huhu harap2 jgn la berlaku lg yg bukan2.. allah selamatkan lah anak2 kita

nmmy84 said...

ma,syukurlah.tengok muka ammar pun sayu.itulah klu ade ape2 kecemasan yg kt sndiri tak dapat handle,call je bomba.insyaAllah, dorang ade kepakaran dorang dlm pelbagai bidang.

eceh, tibe2 macam rindu pulak kat opis lame aku, jab.bomba&penyelamat.

alhamdulillah, amar gud boy.dia strong untuk hadap kejadian tu.moga dilindungi selalu.

cik gObu said...

OMG
nasib baik tak jd ape2 babe

ada gak aku bace kt fb aja hr tue
tp tak sempat nak tanya ko

nads said...

siannya ammar,nad dapat bayangkan camne keadaan ammar mase tuh...

Ada Dalina said...

fuhhhhhhhh..
aku pon cuak bg entry ko ni ja...
alhamdulillah..semua selamat..