Followers

06 October, 2010

Cepat sihat ye

myeverything


Baru arini aku masok keje..dr entry aku yg lepas, ammar demam on n off. Dan yang paling menakotkan aku, demam panas ammar cecah ke 40darjah n badannye menggigil mcm kesejukan. Isnin pagi aku bawa dia ke hspital pakar annur. Amik darah kali kedua n buat test influenza. So resultnya dua2 -ve. Denggi xde, influenza pun xde. So rujuk pada pakar kanak2..rupa2nye paru2 dia ada kuman (pneumonia). Memang pelik la bg aku bila demam nya tinggi bg mkn ubat xkebah2..bg ubat masok kt punggung pun panasnye xkurang. Perotnya panas berapi..tgh2 mlm bwk g klinik, bila aku tnya dktor dada dia ok x..ok..ok kate dia..mng sah nk sental duit aje..mklumlah tgh2 malam kn charge nye double. Xkisahlah asalkan ank aku ok. Tapi xok gak. Smpai amik darah pertama kali kt spital gomen pun xdpt detect ape sakit dia..dktor tu kemain cek lg dada dia depan blakang..pun ckp ok. xde ape2..dh lama tggu smpai dekat 3jam gak ptg tu...mng mnguji kesabaran la sgt2. Pegi klinik bayar pun dh 2 klinik pegi.


Bila dktor pakar dpt detect paru2 dia ada kuman, aku gase cm nk pgsan je..wlpun keadaan ammar time tu bole dikawal lagi. Tapi dr segi pembacaan aku sblm ni psl pneumonia ni bahaya jgk klau xdiberikan ape2 rawatan.


So selama 48jam (Isnin-selasa) aku kena pntau keadaan ammar. Kalau antibiotik yg dia mkn xde respon ape, demamnya masih tggi...so aku kena segera bawa ammar ke hspital bdekatan. Hspital annur masa tu wad penuh. So dktor siapkan surat skali bserta ubat. Bagi ubat dlm 3 kali sb 12jam skali...tindakbalas dr ubat yg dia mkn, dia berak. Beraknya kuar lendir2 mcm tu...batuk pun bkurangan...demam xtggi sgt...mkn ubat elok, n smpai pagi ni (rabu) dia xdemam lg. Aku arap ammar dh sihat sepenuhnya. Tapi aku bkn dktor bole tau ok ke xok sepenuhnya kesihatan dia kan..so aku kena bwk g cek up skali lg.


Aku bcadang nk amik cuti separuh gaji jaga ammar. Nak dia sihat sepenuhnya dan aku jgk nk tukarkan pengasuh lain. Pengasuh yg skang ni bknlah xbagus, tp dia jaga trlalu ramai smpai 10org...dan lagi dh 2 kali ammar demam dia xbgtau aku. Demam yg bru2 ni aku dh siap bekalkan ubat, tgh ari aku call tnya ammar demam x, dia kate x. Then ptg aku amik, aku tgk ammar tido, tgolek atas lntai...muka merah, mata berair. Aku gase bdn dia panas berapi...mulalah aku gase berel kan...masa aku smpai tu dia ckp xdemam pun td..abis xkn la dia demam dn2 aku smpai tu..adoiyaii...xpaham la aku. Pesen pengasuh skang ni nk duit aje kan...bukan nk jg ank kite betol2...


Kawan2 sume, doakan semoga kesihatan ammar kembali sihat ye...

*ank kwn opis aku yg bru 11 ari usia dia meninggal dunia pkl 3 pagi smlm(5 okt) sb demam pns. Baby 1st plak tu, sedih sgt2...moga aisyah tabah mnghadapi ujian ini.


*musim demam skang jgnlah kite leka. bg kite mgkin demam biasa. tapi klau demam panas, panasnye xreda2..better pegi cek kt pakar. Aku pun kdg2 silap dan alpa ttg keadaan anak2. Tapi biasa naluri ati ibu, adalah tepat. Ati aku bdetik psl dada, paru2 ammar 2,3 ari sblm dia demam. Aku sgt resah, xbole tido mlm dgn gerak ati aku psl batuk ammar. Dan dia pun mula demam on n off...smpai la dpt detect yg paru2 dia ada kuman. Susah ati tuhan aje yg tahu.

*bila ammar kurang menyusu, susu botol xnk, mahupun susu badan, jadinya tetek aku bengkak..nak xnk aku pam semula buat mcm yang aku bekalkan masa stok masih bnyk...skali aku pam, dapatlah dlm 60z...ohh bnyk jugak hasil susu aku ni lagi...tp aku kena pksa ammar menyusu...bg mcm mane cara skalipun..air glukos...sikit2 tpi kerap kali...

8 comments:

mama_auni said...

sian ammar..semoga cepat sembuh yek sayang..ko bersabar yek jar banyak2..kuatkan semangat nk jaga die..

MRS. K said...

cepat sihat ammar!
camtu la bila dah jadi mak-mak ni, anak jadi keutamaan!

nn said...

huhuhu...sama cam ameena lah nih. sekali dah terdedah pada pneumonia, chances tuk kena lagi adalah tinggi. jaga ammar elok2 yea. sian anak-anak kita. aku dah apply cuti separuh gaji. tunggu keputusan jer nih.

mummysyafie said...

ja..tabah k. mudahan ammar cepat sembuh. kalau nak amik cuti tu ok gak..biar ammar sihat betul².

nasaoji said...

tersentap aku baca 40degree tuh!!..aku anak 50hr, demam, degree38 pun, dah cuak, tak tido malam...

moga ammar cepat sembuh..ko tu, bnykkan sabar ek..

try anta taska kot...ramai sgt tu di jaga..

tumpang sedis kat kwn ko tu, hurrrmm...dah ada anak ni, mcm2 kerisauan dlm pemikiran.. ;(

Ada Dalina said...

unty doakan moga ammar cpt sembuh yer? mkn ubat tau...?

ja, doa byk2 heh? kalo bleh baca al-fatihah 40x kalo x silap aku then hembus dlm air bg ammar minum...insyaAllah....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

siannya.
hajar, ko tahu tak pasal satu blog yg anak dia ninggal tu? blog ape ntah..aku lupa dah..nama arwah anak dia dzarif rasanya..ha paru2 anak dia camtula..dah bernanah dek jangkitan kuman..mule2 doc detect dia denggi..last2 pegi hospital pakar mane ntah..detect pneumonia..sabtu masuk spital..ahad ninggal..nauzubillah..

seram kan? aku pon takut gak pasal nyakit2 camni..demam tak kebah2..40? tinggi tu..rafiq pon paling tinggi 39..tapi masuk kut bontot alhamdulillah ok..

oh ya, pasal pengasuh tuh..mmg camtu haja...if kita tak pesan mmg takdela depa buat..uhuhu..nak2 lagi bab2 bagi makan ubat..kdg2 depa maleh..leceh kot..haihh..

takpelah, ammar pon dah makin ok tu kan..aku pon lepas ni keje berjaga2..if demam terus kene g spital..bkn klinik!

semoga ammr cepat sembuh ye..aminn

cik gObu said...

nnt ko anta ammar kt mak aku jek lah babe...heheheh

aku bwk family aku duduk sini nnt

bdk2 mcm ni lah babe
kesihatan tak brape nk ok

insyallah ammar takda ape
jgn riso k