Followers

15 March, 2011

Botol Susu


No yang menunjukkan si BPA danger tu!
Aduhai..dh isu psl botol susu plak. Dh jadi ibu ni, segala keperluan ank2 dah jadi no 1 dalam segala list barang2 yang nk dibeli am nya tp2 bulan. Dengan pempes, susu, dan puting, botol yang kena juga di tukar ganti. Xkan nk pakai 1 jenis botol dalam masa setahun kan. Bab botol susu, anak2 memang xmemilih. Tapi jenis puting, memang dua2 anak aku memilih yang amat. Dulu dihah guna NUK, ammar guna dr. brown's. Tapi sejak bape bulan ni, dihah dah nk guna puting jenis bulat depannya...so skali beli ngn jenis adiknya dr' brown's. Oklah isu puting dh ok bg aku. Semalam dlm biter da kuar plak isu botol susu jenis BPA m'bahayakan. Nak tau jenis botol yang mcmane pun xtau la ni. Berikut beberapa petikan dr akhbar pagi ni.


' PUTRAJAYA 14 Mac – Penjualan botol susu jenis polikarbonat yang mengandungi Bisphenol A (BPA) diharamkan berada di pasaran.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, mesyuarat Jemaah Menteri 2 Mac lalu bersetuju cadangan Kementerian Kesihatan untuk mengharamkan penjualan botol susu bayi jenis tersebut.'

Berikut adalah kesan buruk BPA:

-Mengganggu gugat perkembangan otak dan perubahan tingkah laku kepada janin dan bayi yang baru lahir
-Memberi kesan buruk kepada kelenjar prostat janin, bayi dan juga kanak-kanak
-Memberi kesan buruk kepada kelenjar susu janin, bayi dan kanak-kanak perempuan
-Masalah kegemukan atau obesiti
-Kecacatan pada bayi baru lahir
-Menambahkan risiko kematian bayi
-Pengurangan berat badan bayi dan kecacatan kepada keturunan seterusnya
-Menambahkan risiko mendapat kanser dan sakit jantung
-Beri kesan kepada kelenjar tiroid serta sistem reproduktif

bahaya sungguh kalau ada yang ibu bapa masih xsedar ttg keburukan botol susu yang ada BPA ni. Mulai skang, kenalah berhati2...jgn diamik mudah. Mintak tolong untuk share jenis botol susu ape yg mengandungi BPA ni...

3 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

betul tu ja..if boleh carila BPA free kan..byk dah kat pasaran skang..mmgla mahal skit..tapi utk jangka masa panjang jugak kan..

nads said...

hmm...memamng mcam2 hal sekarang dear...dah lame xbacablog u....anak2 sihat ke?

nasaoji said...

start dri peknen, kak aku citer tang BPA tu..so, first beli hok bpa free dr anakku sajo..dah bosar, baru carik berand lain.. :)