Followers

13 October, 2011

Kes Pembantu Durjana

Nak g skolah 

 Tengah beratur kt zoo negara

Masa pertandingan mewarna anjuran "Kelab Nuri, Bank Rakyat"


Dah lama aku simpan citer ni. Arini rasa nak luahkan jugak. Okeh, citer pasal skolah tadika je pun. Bukan lah isu besar, tapi jadi besar bile madihah di buat mcm xde mak bapak. Okeh, dr bulan 1 smpai bulan 7, madihah still lagi pegi sekolah, siap skali join rombongan ke zoo, muzium, pusat sains segala. Then pegi sekolah dalam 2 ari, terus dh xnak pegi2 lagi. Puas jugaklah pujuk. Ari pertama pujuk, dia lari masok bilik kunci pintu, nasiblah kunci memang tergantung kt luar pintu je. Ok fine, xnak pegi skolah. Ari kedua, pujuk jugak lagi. Dia dh siap2 pakai baju segala, mak aku tengah nk siapkan bekal air dia, tengok2 dia 'hilang'. Setengah jam mak, kakak n abah aku mncari dia. Mak aku dh nk putus nyawa, cari2 dia xjumpe. Entah mcmane punye tekad, mak aku bukak almari baju, tengok2 dia ada dalam tu. Masya-allah, dah hampir2 dia lemas dalam tu, siap berpeluh2. Mak aku call ari kejadian tu, teruslah aku cakap 'xpelah klau dh dia xnk skolah, msti ada sesuatu tu'. So lama jugaklah dia xkeskola, lbh krg sbln lebih. Then masa raya, tadika ada buat jamuan raya. Cikgunya call, soh madihah datang. Mak aku dh siap2kan dia pagi tu, dia pegilah ngn pakai baju raya segala. Siap cikgu2 nye pujuk soh dtg skola balik. So, oklah esoknya dia pegi skolah. Tapi besyarat, mak aku kena teman dia. Kejap2 dia jengah neneknya ada kt luau ke x. Dalam masa seminggu tu, mak aku tgk dia dh ok. Xyah la tunggu2 lagi minggu berikutnye. So masok ari selasa minggu seterusnye, mak aku tggu smpai kul 9 je. Lepas tu balik umah. Kul 12 dia datang jemput. Smpai kt umah, madihah dh mengadu ngn nenek dia, 'nenek2, td dihah kena halau ngn acik som', mak aku pun jawab 'alah, kau nakal sgt tu yg dia letak luau tu'. Pastu dia smbung lagi 'nenek, esok dihah xbole dtg sekola lg, acik awi xbg dihah dtg'. Mak aku dengar, dia pun mnyirap la, ape pasal plak xbole pegi skolah, terusla mak aku pegi jumpe pembantu2 tu tnye ape hal. Dan2 ok xmengaku ape yg dia dh buat kt anak aku. Mcm2 putar belit. Budak, xpndai menipu ye x. Time madihah kena halau tu, cikgu2 sume dh pegi ke PD sebab buat raptai jd pengiring budak2 sukan. So yang tinggal, pembantu2 je la time tu. Bukan main sedap la dia mngulai sume2 budak. Belagak jadi cikgu la diaorg kan.
Gupenye hal ni, dh smpai ke serata tempat. Kakak aku no 3 tu berkawan ngn cikgu2 kemas n ada geng kt pej. kemas. Sekejap je citer tu smpai. Petang tu jugak, hari yang sama ckgu2 madihah dtg kt umah. Tanya betol ke hal td dh smpai ke putrajaya. Kalau boleh jangan la nk repot2, kena ikot protokol katenya. Mak cuma jwb, xde pulak repot ke putrajaya, mak dia memang duduk sana. Esoknya, ada la org kampung ni, dia pun ada hantar cucu dia kt tadika yg sama, bgtau abah aku pasal aritu madihah kena kurung dlm bilik air. Kebetulan dia memang ada kt kwsan sekolah tu. dia dengar madihah menangis kuat. Perghh, teruslah abah aku mnyirap dengar kan. Xpenah2 abah aku hangin ngn orang, tapi sebab kes mcmni, serata alam dia pegi tnye psl pembantu2 kt tadika tu. Dan sume2 orang ckp peel laku pembantu2 tu memang xbaik. 27hb madihah kena halau, anak aku sorang2 kt luau sekolah. Kalau jd ape2 la time tu, sape nk btgjwab?buatnye dia lari ke jalan? buatnye ada org culik ank aku time tu?Buatnye dia ilang?Kecuaian bole berlaku sekelip mata je tau. Xde akal lngsung bangsat2 tu buat anak aku mcm xde mak bapak. Aku xjumpe lagi dua2 orang pembantu tu. Tapi 28hb, aku dh siap2 buat aduan kt opis aku ni. Direct link dengan KEMAS, HQ. Ape guna aku keje kt opis ni, kalau xbuat aduan psl kes2 mcm ni kan. Tapi kes ni xsmpai situ je, isnin 3hb mak ngn abah aku pegi mengadap pegawai kemas kt PD. Alhmdulillah, sume keterangan diaorg catat, siap skali pegawai tu tnye ape yg pmbntu2 tu dh buat kt madihah. Mcm2 madihah cakap. Tengok, budak xpndai menipu, dia cakap ape yg org dh buat kt dia. Aku rasa dia serik xnk pegi skolah sbln lebih tu, sebab dia kena kurung dlm blk air. Sejak tu dia demam, then terus xnk pegi sekolah dh.
Aku kan, bukan nk komplen lebih2. Tapi kau keje sebagai pembantu tadika, keje ko pandai2 la ko buat dengan elok. Xkan la ko nk belagak jadi cikgu plak. Kalau volume suara tu, xpayah pkai speaker dh, sedia melapang mcm petir berdentum. Budak2 pun takot. Yang aku pelik lagi, lepas mak aku dh buat aduan kt Kemas PD, dan2 cikgu nye membacking pmbntu2 hawau ni, buat surat sokongan mintak mak, bapak sain. Kalau betol ko xsalah, buat ape nk mintak2 sokongan bagai ye x. Mengatakan pmbntu2 tu baik la prestasi nye.Dah la mengambik jd pembantu sekadar tgk dah ada pengalaman je, xde interview2 segala. Ntah2 injek kesihatan pun xde. Meloyakan tekak. Ntahlah, masing2 xkena kt anak masing2 xpelah kan. Ape salah anak aku smpai kau nk kurung dlm blk air?Sampai nk halau duduk luau sekolah sorang2? Belum aku tau cubit, tengking lagi tu. Memanglah budak2 nakal, klau xnakal bukan budak namanya. Aku pun memang tau perangai anak2 aku mcmane. Dua2 menjadi klau dh jumpe. Tp ko sebagai org lebih tua, kenalah pndai tackle ati budak2. Aku memang rasa bengkek je setat dr mak aku call mengadu yang dia kena halau tu. Malam tu aku gase nk terbang balik kmpg jumpe dia. Punyelah sakit ati aku. Mak kawan dia pun ada dtg kedai mak aku, ckp benda yang sama. Katenya anak dia c tasha mngadu madihah kena halau ngn acik awi, tasha pujuk2 madihah jgn nangis. Hah kau xmenyirap dengau kalau ank ko kena mcm tu? Aku memang xkan diamkan lah.

* ada orang mengadu, bapak c pembantu tu bomoh. Abis, xkan nak takot ngn bomoh dr Allah s.w.t.

*seolah2 benda ni mendera mental anak aku. Belum setahun pegi skolah, dh takot nk pegi skolah.

*tahun depan, insya-allah masok skolah lain la. Umur 6thn dh bole masok pra sekolah je.

6 comments:

*SiRibenMerah said...

HAJA,

honestly cakap..
iyra penah facing sikap pembantu Pra Sekolah yg buat camtuh kt budak2..
masa duk langkawi dulu.. siap gaduh2 lagi iyra ngan cikgu2 pra neh..psl kes kita tegur perangai... tapikan, diorg neh yg baik.. mmg la baik sgt.. yg jahat busuk hati tuh, sbb nk keje.. pastuh belagak bunyi keje gomen.. haishhhh~

hope madihah x stress bila pikir g skolah.. sian dia.. trauma tau bebudak bila buat camtuh.. hati hanjenggg btul la pompuan tuh..

cik gObu said...

uisshhh tadika mana tu babe...bahaya nyer
mmg kurang ajau tao...
elok dibagi pengajaran skit

hani syahida said...

memang menyirap jugak ni! ish.

Dee said...

haja,

siannya madihah...dulu anak dee mimi pun kena berdiri kat pintu sebab xleh baca..cikgu psiko tya buku hilang..hari2 tya..smpi budak tu xnak gi sekolah..dee sms tya cikgu tu elok2..

alhamdulillah skrg dah ok..tp biasalah mesti nak gak sindir2..mimi plak balik cerita..kdg2 sakit hati kan..budak mana reti nak menipu..

kalau rasa xleh nak control budak, jgn jadi cikgu..tu je..kesian madihah..

Khas Lysha said...

kesian anak maklong sorg ni,..
thn depan soh ibu anta skola cina ye blh ajar kakak naylie speaking mandarin kakak naylie tau ckp jawa je itupon sepatah dua hehe..

@e_da said...

ala siannya dihah...hangen gak akak baca ni.. kalau tak tahan dengan budak jgnla jd pembantu taska.. carik keje yg tak stress... ni dah buat budak trauma.. budak bukan tau apa.. nakal tu biasala..

ja.. jangan diamkan benda ni kalau jadi lagi.. report je.. biar mak bapak lain pun bukak mata.. dan org terlibat tanggung akibatnya.. keje cuai camtu.. anak kita org buat camtu mmg la.. sape tak kena tak rasa kan.. pasni tukar sekolah je..