Followers

08 July, 2009

Hari Terakhir

On 44 ari berpantang...selebet skit muka aku...


Hari ke 44 aku berpantang. Mcm hari2 yang lain, cuma pada hari last ni mak pesan supaya lebih banyak berhati2...especially tang kaki. Jangan ada terkena apa2. Dan aku beronline ni pun dekat aje ngn anak2 aku. Esok dah bole raya la aku ngn ammar...sonoknya. Sepanjang berpantang, alhamdulillah ammar xdelah meragam sangat. Dia akan merengek bila nk menyusu aje. Dan bila lambat, mulalah volume dia kuat skit. Aku ajelah yang gasenya teruk skit masa berpantang ni. Xpasal2 aku kena buasir. Sakit yang teramat2. Sampai masa aku gase xnk g berak langsung. Dan sakit lagi satu...sakit tetek. Bukan ammar xnk nyusu, bukan susu xkluar...tapi ntah apsal sakit. Dulu masa berpantang melahirkan dihah, sakit skali je. Tapi tang ammar ni, sakit berulang2. Bila dah tuam ngn air panas, bole la lega skit...Dalam berpantang jugak, aku xbape selera sangat nk makan nasi. Aku lebih bnyk minum air...mak aku kadang puas bebel, jgn minum air bnyk...nnt perot geleber dek air. Tapi dh sebab aku xmkn, xkan minum lebih skit pun xleh kan...klau ye pun aku nk mkn nasi, mgkin waktu pagi aje...lunch bwk ke mlm mng aku skip nasi...masa g klinik untuk amik ubat buasir tu, aku smpat gak timbang...dh turun 10kg...sgt2 suka okeh...klau bole nk turun lagi..lagi dan lagi.
Pasti aku akan merindui saat2 berpantang ni lagi. Hari yang dikatakan untuk menjaga badan, pantang dalam sgala hal especially makanan, dan minuman berais. Ape pun, pada yang bakal melahirkan anak dan bakal berpantang aku doakan semoga sumenya selamat dan berada dalam lindungan Allah sentiasa. Jangan anggap tempoh berpantang tu satu tempoh yang menyusahkan atau membosankan. Laluilah tempoh itu dengan sabar. Xsemua yang merasai saat2 itu. Jadi bersyukurlah dengan segala apa yang dikurniakan Allah pada kita.

12 comments:

@e_da said...

seronok nyerr haja dah MERDEKA!!!!.. akak pulak tgh menanti hari.. huhuhu..

cayala turun banyak tu.. adoii nanti bg tips slim balik yerrr.. hehehhe

dibiuscinta said...

ok la tu..
kurus jek..menten k..

mamaadam said...

Hai salam kenal, tahniah atas kehadiran orang baru.. semoga cepat boleh kuar soppink hehe

nasaoji said...

aku mcm tak sabar nak berpantang..buley?..sbnyer, mmg leh pntng mkn sgale sumer..;p

tp, ko mmg nmpk susut ler...

Dee said...

wah..saat yg diidamkan..hari raya..hehehe..utk org berpantang..

eLLy said...

betul tak semua dapat merasai saat saat itu :(

tapi ko dah kurus la... jeles jels!!

sRi iNtAn a.k.a iEn said...

Hi mama..cepat tul ms berlalu ek.Aku lak tak saba menanti ari.hehehe.Nywy semasa aku berpantang time Ijam aku pun penah kene buasir.Mmg sakitla,smp tak mau berak lg.Time Aisyah lak aku tak selesa nk menyusukan dia coz bengkak.Pengalaman ko n aku ade sama gakla.hehehe.Tuk anak ketiga ni tak tau la cmne.Yang penting badan kene maintain ok n jugak kesihatan.Hope ko makin slim.hehehe.

imz said...

wah dh nk raya ek..oklah...selamt berhabis pantang..!!

PuteriSatu said...

jaa...kurus dah..maklumla orang berpantang.... tapi kan... klu nak maintain badan pas berpantang... memang kena jaga makan..kan..klu tak badan naik...ahaks...cam akak ler...huhuhu....

Ada Ayrissa said...

salam jaa..
waa..kejap je kan?
ermmmm....cam x caya je ko dah anak 2 ja..hikhikhik...

mummysyafie said...

dah abis berpantang yer...pasni leh makan kepci.

::It's Me:: said...

Salam perkenalan dari saya...,

Baby tight dan legging yang comey dan cute…..murah2 jer…grab it now!!!!