Followers

01 September, 2009

Cuti Yang Lalu

Manje terlebih ngn ayahnya

boss beso tgh landing bagai

Ibu n dihah

Aku yang latest...gemoks lagi le


Cuti dari sabtu smpai isnin aku xkemana2 sangat pun. Melainkan di rumah mak n ke param aje. Gigih gak nk menghabiskan masa tuk menanti buka puasa tu. Dah mcm budak2 gak aku kalau dh santak ke petang. Maklum sajelah ammar fully bf. Perah pun perah gak buat stok tuk anta ke umah pengasuh. Masa cuti yang lama, aku memang spend time untuk madihah gak. Yelah seminggu dia tinggal kt kmpung, harus aku layan dia lebih. Skang memang dh petah gile bercakap...dh bunyi ala2 haziqqq....aram xpelat langsung. Pegi PD, bawak dia ke The Store....aku jalan kt depan gupenya dia dh amik memacam jenis barang kt belakang...xcukup sepeluk kecik...kemen beso peluk lagi barang2 yg dia capai...yg kelako bole dia capai tepung buat kek ni...ape dihah nk soh ibu buat kek ke...?? belom le smpai ke tahap tu lagi dihah oiii...ibu mu ini sangat berpenyakit 'M'...huhu.
Cuti jugak aku cuba beberapa resepi yang aku ada print kt tenet. Ari sabtu aku try buat puding roti...mabeles uols...smpai abis licin seloyang...xdan aku nk snap gambo...mane nk dan, ngn dua orang ank bertuah tu nk dilayan. Then ari senin aku try buat makaroni sup. Pun mabeles gak...ikut tekak aku la...letak cili kicap..perghh terangkat..aku muak la asyik makan nasi je..so aku try la buat...ingtkan xde sape nk try masakan aku..gupenya laku gak...dan lagi skali xde gambo...aci ke x ek xletak gmbo?? Nanti aku try buat kali kedua..aku tayang k...muahaha(mcm le ada org nk tgk ye x) Ari ahad tu gak, kakak aku yg dok klang tu balik...lagi lah meriah kan...dihah sukalah ramai kawan dia time tu. Xhengat berkecah umah dibuatnya...penuh dek menan sana sini...gasaklah, bukan slalu pun.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Dan aku sekeluarga menerima berita sedih. Dikala bulan ramadhan ni, mak lang adik abah aku yang ketiga, telah kembali ke rahmahtullah pada 31 Ogos(semalam) di hospital selayang. Ari Ahad tu abah, mak n ank buah aku dh pegi hospital melawat. Aku dan lelain xdapat pegi. Then semalam, berita yang aku dapat dari kazen aku yang mak lang dh xde...mcm xterdaya nk sampaikan kt abah. Pun aku xdapat pegi ziarah buat kali terakhir. Maklum sajelah, ada ank kecik ni. Bukan bole ikut mood kite...kena ikut mood dia gak. Mak, abah, kak long n ank buah aku je yang pegi semalam. Aku teringat balik, kedua2 arwah adik abah meninggal dunia dalam bulan puasa. Ape pun, Al-Fatihah buat arwah mak lang...yang sememangnya aku banyak kenangan dengannya terutama skali masa kami sama2 di mekah, walaupun ketika itu aku berusia 5tahun...tapi aku ingat sumenya. Insya-allah, jika ada kesempatan aku akan buat entry tentang kisah itu.

5 comments:

Aleeya said...

alfatihah, ...moga ditempatkan di kalangan org beriman.amen

nmmy84 said...

wah, kemain gebu si dihah tu ha.makin geram aku nengok die.mesti tak kering gusi tengok die membesar kan ma.aku pulak hepi dari cerita ko ni.hihi

nAdiRah said...

al-fatihah...semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan yang beriman... amin...
~~serOnok dengar citer anak beranak yg comel2 bangat neh!. heh.

eLLy said...

al fatihah.. walupun tak pegi tapi kita doa kan je la ..

Dee said...

letaklah gambar..bg skali resepi tau..dee tgk dh kurus sket dh..oklah tu..

alfatihah utk arwah..