Followers

13 September, 2009

Yang Terbaik

Sengkuang cina...

Hasil perahan kiri n kanan
stp satu lebih dr 5oz




Untuk pertama kalinya aku nk citer dlm blog aku ni tntang breastfeeding. Masa bersalinkan dihah, aku gagal untuk bf kan dia secara eksklusif smpai umur 6bln, mahupun ke 2 tahun. Aku berjaya bf kan dia smpai usia dia 4 bulan aje. Then susu aku terus kering. Dihah pun xduduk sama ngn aku masa tu...tu salah 1 sebab susu aku cepat kering. Dan lagi aku begitu cetek ilmu tntang bf ni masa tu. Untuk yang kedua ni, aku nekad untk fully bf. Setiap ari aku akn baca dan baca web2 yang ada info tentang susu ibu ni. Dan xlupa, share info n tips dengan kwn opis n blogger...terutama skali nads. Setiap ari kami share story psl hasil perahan...tentang perkembangan ank...yg sememangnya kuasa Allah s.w.t, ammar dan ank nads lahir pada tarikh yg sama 26 mei 2009 dan selang 4 minit aje...amazing kan....;)

Ape saje tips untuk memperbanyakkan susu, aku g carik...mane yg serasi ngn diri aku...aku teruskan beli dan beli. Setakat ni, untuk diri aku...aku minum air sengkuang cina yg dalam tin brand seasons. Alhamdulillah, hasil perahan susu aku terhasil dengan jayanya. Breast aku pun setiap ari akan gase sakit masa pengaliran susu keluar, berat dan kadang2 mebuatkan baju aku basah kuyup...jgn xtau, aku ke opis kdg2 bwk baju spare, bra spare..untuk aku gnti even aku dh pakai nursing pad pun. Maka dengan itu, aku gase berkobar2 nk fully bf ammar selama bole. Selain dr air sengkuang cina, aku blend tembikai untuk dijadikan jus...pun sama gak hasilnya begitu memberangsangkan...xkan ari2 aku nk teguk air dlm tin aje...takut xbagus untuk sistem2 dlm badan yg lain...kena cari inisiatif lain untk kesihatan diri aku jugak. Susu low fat, air horlick, air suam mng selang seli aku amik. Sayur2an jugak aku xskip masa makan...even dulu aku mng xbape gemau mkn sayur...for now, kenalah amik khasiat sayur2an jugak.

Setakat ni, hasil perahan aku yang paling champion la bg aku...breast sebelah kiri mng mnghasilkan susu yg bnyk dr yg kanan...bole smpai 9oz skali perah. dan belah kanan plg bnyk pun just 4oz aje...satu ari aku akan pam smpai 5 ke 6 botol dr waktu opis smpailah ke malam. Yang setiap satu botol ada 4oz...5oz...Ape pun, selain dr pemakanan, aku sntiasa berdoa pd allah, semoga susu badan aku dibnyakkan untuk aku mnyusukan ammar selama boleh. Pada kawan2 yg ada tips n info2 psl susu ibu share2 la ngn aku yek..sharing is caring...;) peace

8 comments:

nfaw83 said...

tahniah!tahniah! dah berjaya BF fully! nanti kiter anak yg akan dtg nih nk cuba fully BF gak la!! tq for your tips!

IdaShah said...

tip yg berguna utk masa hadapan :)

cik gemuks said...

wahhhhh

berusaha babe
keja keras :D

Dee said...

congrats haja..bkn senang nk full bf..dee dua2 anak x berjaya..dorang xmoh dh susu ibu lps pantang seminggu..sbb dee branak caesar kt swasta..dorang dh sumbat bb ngan botol susu..huhuhu..

+NADS+ said...

tahniah dear...mari kt teruskan our mission...
insyallah, kt sama2 doa...semoga susu kt cukup tuk susukan 'kembar' nih...

seronok tgk anak membesar dengan susu sendiri kan....

;)

Aleeya said...

wah byk tu asil perahan he he....teruskan bf he he, damia till now bf, cuma klo kat nurseri je bg susu botol..klo kt umh or dgn k yaya mmg bf..alhamdulilah till now damia nak masok 2 thn susu bdn masih byk cam mula2..

kakngah said...

hai.. dh BF.. jom try CD pulak..
cloth diaper
safe, safe & health for ur bby..

http://3ascollections.blogspot.com/

Aziesham74 said...

Mek jijah x berjaya lah utk BF pada baby mek yg last ni....
sampai 4 bulan jew baby dah x nak gitewww...so sekrg mama dia susu lembu ler....nakal pun mcm sewaktu dgn nya kot..x boleh tahan mek nak layan,,,,apa2..tahniah ler berjaya menyusu kan baby anda itu yewwww...nanti badan boleh slim mcm mek jijah tau....hehehehehe