Followers

12 November, 2009

Sakitnya Datang Lagi

Terbaring lesu...:((

Diriba oleh ayahnya...lena

Wad dihah...


Ahad lepas, madihah lagi skali dimasokkan ke wad kerana kekurangan air dalam badan. Dia dah terlalu lemah dn xbrmaya. Mula2 demam, bila demam dh beransur reda...datang pulak muntah2 dan cirit birit. Sian mydihah, lembik abis...dia asyik baring je...mntk air suam nk tahan xbg muntah...aku bwk dia ke hspital An-Nur, bangi...rekodnya pun dh ada kt situ.(thn lepas dia dpt penyakit yg sama) Kes dia kali ni doktor dapat pntau dgn cepat. Doc kate perot dia trlalu aktif, dgr bnyi mcm angin yg mngelodak...kembung, perotnya buncit n keras...bila aku tnya sakit perot x..dia kate x...mgkin dia menahan sakit. cuma xnk bgtau. Alhmdulillah, masa nk masokkan jarum kt tgn dia...dia xnangis lgsg..mgkin dia dh xbmaya nk nangis...sian mydihah :((...bermalam la aku di hospital...ari selasa mlm bru kuar spital. doc dtg merawat bgtau aku usus madihah very sensetif...xbole salah sikit. Punca sebenar xsure..sb nya dia xmkn nasik...mgkin gak dia ada mngutip bnda yg bukan2...biasalah budak dh dpt kaki...mcm2 bnda yg dia jumpe dia dok pk brg menan...skang yg buat aku riso...dia pesen xsuka makan...ada gak aku try appeton untk tmbah selera mkn...xjln...bg scott imulsion...xjln gak...ape lagi ek yg aku nk bg untuk dia makan bg dia gemok skit. Kadang aku ngn mak masak beria2...nk soh dia makan...aram. sesuap dua aje...pstu dia sembur balik....kdg2 buat kan mee sup pun xjln...agknya nk bkwan bru bselera mkn kot..
Smlm dr pagi smpai pkl 3 ptg dia asyik baring je..jalan2 kejap pstu nk baring kate dia...then aku bwkkan ke umah neneknya...ingtkan kot ada sepupu dia tu nk le dia memain kan...tp xpun, dia nk baring je...dia mntk balik umah..smpai kt umah, tgk dia nk masok buai..melalak sakan lah aku ngn mak. Yelah dh biasa tgk dia memain..lincah..mbebel..menyanyi...brlari sana sini...skali dia lembik mcm tu...aduhhh xtahan air mata...bile dia baring time aku nk pakaikan pempes dia...tgk bdannye tgl tulang aje..meraung lagi aku dibuatnya..nasiblah time dihah xsihat, ammar pndai bwk diri...dh aku bg susu knyang2..dia tido lah ngn ayah dia...xyah buai2 pun masa kt spital..tepuk2 dh tido...tp tulah, susu perahan aku jatuh merudum abis..pam2 pun just dpt 1,2 oz je...mgkin sb aku susah ati...mgkin gak sb aku peyed tp darahnya xkuar(biasa jd tp2 bln)....
Apepun, keadaan dihah skang alhmdulillah beransur sihat. Mgkin amik masa badan nya nk cergas mcm biasa...pagi td aku call mak, mak ckp dia dh ceria lah skit..mak aku guntingkan skit rambut dia...mak aku ckp dh gupe aku...xsabo nk blk ptg ni tgk dia..2 ari ni aku akn berulang alik dr kmpg-putrajaya-kmpung.

17 comments:

nasaoji said...

ciannyer anakkk...budak2 sakit, kt yg tua, mmg tak keruan...

moga diha cepat2 sembuh...

ibuRafiq @}-- said...

lahai
siannya dihah..smoga cepat sembuh ya..

haja,
skarang dihah guna susu apa?
if FM, cuba bagi PediaSure Complete. Anak buah sy pernah gak la jd camni.Kurus kering.Tamo makan.Then doc suggest susu tu..alhamdulillah, membuak2 nafsu makan.pastu jd bambam.heheh.

cedih dengar part supply susu jatuh tu.mmgla kan.ati susah.susu jd kurang.ape2pun, semoga semuanya back to normal k....amin...

Nur Syazwani Mustafa said...

alahaii sian nya dihah...sebak tgk budak2 x bermaya sbb sakit mcm tu kan...

ratna said...

semoga sembuh 100%.. kembali ceria betul2..

nmmy84 said...

alahai sedihnye la aku dengau cite ko ni.ha ah kan tahun lepas dihah kene jgk macam ni..mungkin lepas ni kene pikir nak carik supplement utk dihah la mama.sb every year jadi, riso kan

cujen said...

siannye madihah..semoga cepat sembuh ye

@e_da said...

keian dihah... lesu betul nampaknya.. moga dihah cepat sembuh yer auntie doakan...

Dee said...

sabarlah haja..sian dia. Dee baca pun sedih. Dia x sihat tu..sbb tu kot dia kurang makan..anak dee dulu pun gitu..skrg makan sbb yg disuka tu hanyalah nasi putih ngan ikan masin..

mama_auni said...

siannyer dihah,semoga cepat sembuh yer...

Aziesham74 said...

Adussss,,,sedey nye mek dgr,,anak buah mek jatuh sakit..mek doa kan dihah cepat sembuh...
ye lah dah biasa dgr celoteh dia bila dia mcm tu memang kita akan rasa sedeh...ajai dah cuba bawa cara kg ke.....kita kadang2 kena usaha ..kalau cara moden x boleh kita buat cara tradisional...sebab anak mek pun hai tu mcm tu..alhamdulillah skrg....

Cik Puan*PIE said...

nasoji:thanks odah..mng susah ati dibuatnya
iburafiq:dihah skang minum anmum..then bru2 ni try bg sustagen...tp doc kate posible gak dia sakit perot sb tuko susu...xtaula sama ada betol atau x...nnt insya-allah sy try...thanks ya

Cik Puan*PIE said...

nursyazwani:mng asyik nangis je la bile tgk dia trbaring layu tu...
ratna:thanks sis
nmmy84:masa dia kena mula2 dulu mng doc ada ckp..skali dia dh kena, dia akn kena lagi..gupenya tepat2 setahun dia kena blk..thn lepas pun bln 11 gak...sedihla wadah...aku kena cari sesuatu untuk protect usus n antibodi dia

mamaQASrina said...

alahai siannyer..bulan lepas qasrina pon kna tahan wad, ulser dalam mulut..lembiklah jugak..kita dah biasa tgk dia aktif, tetiba jadi lembik..susah hati kan..apapon semoga dihah cepat seboh..

Cik Puan*PIE said...

cujen:thanks suzan...cmnilah bile dh ada ank...
aeda:tula kak ida..mng lembik abis..yg xtahan dia memndang kite tu..tenung je..nk ckp xbole..:((
Dee:dia sihat ke x mng dia xnk mkn pun..xtau la ape kena agknya...
Mama auni:thanks iza

Cik Puan*PIE said...

aziesham:dh cuba cara kmpg..blk je dr spital aritu terus ustaz yg biasa ngn dia tu dtg umah...alhmdulillah la..stakat ptg ni call mak, mak ckp dia dh ok skit..arap2 dia sihat sepenuhnya..

mummysyafie said...

ja, dihah still x sihat ke? kesian dier..cuba tukar susu ja..or minta suppliment kat doc.

apa pun haja kena sabar..yang penting kiter kena kuat depan anak²

semoga dihah cepat sembuh.. :)

cik gObu said...

alah siannyer dihah...

bdk2 biase lah babe
tgh nak membeso
tgh lasak
mana igt nak makan nasik