Followers

15 January, 2010

Next Risau

Sambungan dr kesah risau aku sblm ni. Semalam, aku mntk mypie amik ammar awal skit...kiranya ammar dtg jempot aku kt opis ngn ayahnye...then jumpe kwn aku jap kt dataran masjid...tgk mood dia ok je...blk umah, dia dh ngntok..mng mood dia dlm kul 6.30 tu time tido2 ayam dia...so baring2 bg bf direct..dia pun lena...pkl 7 lbh dia jaga...aku masokkan dlm walker...elok je dia memain...aku cek beg dia...kuarkan baju kotor sgala...then aku tgk lagi bekas bubur tu, xabis...aku nekad la g dapo panaskan bubur ammar...dh sudah tu, aku suap dia bubur nasi + puree epal + ikan bilis kisar...smbil aku suap dia mkn tu...smbil la dia main menan dia kt dlm walker tu...lebih la dr 10sudu aku suap dia mkn...syukurlah aku tgk dia nk mkn...mgkin bg aku, bdk2 kan pesen mkn memain...xmcm kite time mkn, fokus betol2...pengasuh ank aku tu jaga 3,4 org lagi..mane dan dia nk melayan ammar sorang yang klau makan nk dekat stgh jam...ni mgkin la bg pndapat aku...then nk kate ammar nk tumbuh gg, aku gase gusi dia blom ada tnda2 tu lagi...bab berak ni...ada kala ammar jarang berak...ni mng merunsingkan aku..bile aku g klinik tnya doktor bab ni..dktor kate if bby fully bf dia xberak beberapa ari pun xpe...ye ke ni??tp skang ammar dh start mkn...xpelah...nnt aku nerai pegi klinik lain...mlm tadi, lepas dpt mkn bubur...tido mlm nye pun lena aje..klau x, xsmpai 1 jam skali...dia dh merengek nk mnyusu..aku mng xcmpur susu lagi tuk ammar...penah gak gase nk cmpurkan...tp ati aku was2....tgklah cmner nnt.....cuti 2 arini aku nk tgk peel ammar...ada x dia merengek2 ke..menangis2 ke...atau ada something lain yang xkena ngn dia...
*thanks pd kwn2 yg komen...mgkin jgk ada kebarangkalian ammar gase sesuatu...klau x, xkan dia merengek kan....

6 comments:

Dee said...

oh..mmg gitulah haja..susah nak concentrate bg budak makan..layanan pengasuh x mcm kita ibunya sendiri..lebih sabar walau makan je amik masa 1 jam..hehehe..

syukur ammar x apa2..

IdaShah said...

org jaga tak sama mcm kita jaga sendiri. babysiter khayra pun ada jaga ramai budak.masa khayra baby dulu kat umah mkn byk klu kat umah babysiter mesti tak abes.kak ida dulu pun selalu risau bila tinggal kan khayra kat umah babysiter...

skrg dah besar khayra suka duk umah baby siter sbb ramai kawan.cuma masa kecik lah kesian. tp bg kak ida antar kat babysiter lg ok dr antar nursery lg ramai tak sanggup den...

hope ammar ok lah pasni. kiss utk ammar

imz said...

mmg...bebudak suka sgt main masa makan..tp kalu lapar cepat je telan...apa2 pun ammar akan makin ok..

paij188 said...

bagus haja ni, anyway doktor yang ckp mcm tu salah. budak fully breastfeed klu dah start makan tetap akan buang air tiap2 hari. tapi mungkin tak banyak mcm budak minum susu lembu. Akak ckp berdasarkan pengalaman, Falisha 10 bulan still BF and makan, berak tiap2 hari je.
Klu haja niat tak mau campur tu lg bagus. bagi susu selagi bole, dan makan cam biasa.

p.s. pandai haja jaga anak. Matang!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

berlawanan plak ngan kite

ngan bb siter rafiq makan smpai abis

tapi ngan kite dia cam main2..nak nenen jee..

hurmm..

semoga ur ammar ok2 je k..

Ada Ayrissa said...

perut kembong x ja?