Followers

24 February, 2010

Dia Sudah Mula Memahami


Anakandaku mardihah....

Agak payah juga ibu nk meluahkan segala2nya disini. Setiap kali meluahkan, terlalu banyak air mata yang mengalir. Skang kamu sudah mula memahami mengapa kamu tinggal di kampung. Setiap hujung minggu saja kita akan berjumpa. Jalan-jalan...memain....bergelak ketawa....makan sama-sama...masak kan untuk kamu dan menjelang ahad malam...ibu akan memberi pesan ' madihah, esok ibu nk balik umah 'kampung' tau, ibu nak keje...dihah tinggal ngn nenek k'...dan madihah akan jwb 'ha...ibu pegi keje kan'...esoknya, di subuh2 ari...ibu akan bangun seawal yang bole, bersiap2 dalam keadaan senyap dan teratur pgerakkannye...supaya madiha xtrjaga dikala ibu pulang ke sini. Bukan maksud ibu nak pegi tanpa beritahu madihah....tapi ibu xsnggup tengok madihah menangis...teresak2 dan hiba melambai2 ibu...skang, bila ibu call nenek...ibu tnya madihah mncari2 x...nenek akan cakap 'xde...cuma ckp ibu pegi keje' dan bila ibu call, nak ckp ngn madihah...slalu madihah pesan 'beli cokat, eskrem, belon, menan..bye..' ckp kemen laju, skali napas je...dan bila ibu smpai kt kampung...dihah buat2 tnya 'ibu pegi mana tadi...pegi keje yeh?'...aha ibu pegi keje...dan dia jwb lagi..'ooo'...itulah ayat madihah...yang skang ni seakan2 paham kemana ibu pegi selama ibu xde brsama dihah...

Mardihah...insya-allah, jika telah smpai ketentuan Allah yang kite akan tinggal brsama, pasti ibulah orang yang paling gembira di kehidupan ini. Madihah jangan kecik ati ye dgn ibu. Sesunggunya waktu sekarang, ibu masih belom mampu untuk mengambil madihah...dan mungkin jugak belom tiba waktu itu...madihah pun bukan tinggal dengan org lain kat kampung. Ada nenda, atok, mak lang, mak long...sume org sayangkan madihah...malah semua kehendak madihah, sume org turutkan...belikan menan mahal2...beli baju cntik2...kadang2 jugak madihah datang kt umah kampung kan...madihah dapat memain kt sini...nanti, kalau ada rezeki, panjang umo, kite celebrate besday dihah kat umah kampung ye...
Buat masa ni, ini saja yang ibu nk luahkan. Semoga madihah paham dengan keadaan ibu skang. Ibu sangat2 sayangkan madihah..lebih dr apa yang ada...adik ammar pun ibu sayang. Kasih syg ibu xpenah berbelah bagi untuk kedua2 ank ibu...
Yang terlalu sayang,
-ibudihah-

4 comments:

♥mamaQASrina♥ said...

alahai..sedey la pulak..
nak2 plak si madihah dh pandai cakap..huhuhu

nanti kalau amik, apa plak kata atok ngn nenek dia plak kan..diaorang dh sayang sgt..

Aleeya said...

sedihnye baca..fhm perasaan haja.berjauhan dgn anak ni sape yg sanggup..tapi takpe..selagi dihah berada di tempat yg selamat dgn atok neneknya..takde ape yg perlu dirisaukan..ibunya pergi mencari rezki halal untuk keluarga insyaAllah..anakandamu itu sentiasa dibawah lindunganNya..amen..

paij188 said...

klu akak x kenal hajar, maybe 1st impression akak, "ape lah orang ni, tinggal anak kat kampung."

tapi fikir lagi sekali, akak tak tau ape sebab hajar tinggalkan dihah. dengan sebab itu akak tak boleh berkata ape2. senang kata bukan hak akak nak judge hajar.

what ever it is, i hope it's for a good cause.

satu nasihat akak, jangan lama2 tinggalkan die, susah senang kite ditempat orang, biar susah senag itu , sama2 anak beranak sekeluarga. susah macam mana, Allah tu maha kaya, die akan mudahkan jua urusan kite. Dihah tu cerdik, jgn die mengungkit bile dah besar nanti.

Akak doakan yang terbaik utk Hajar sekeluarga.

take care dik.

xoxo

nmmy84 said...

alahai...sedih touching bagai..tak dapat aku bayangkan kasih sorang ibu.smg terus tabah mama.insyaallah ada rezeki sampai masa, ko akan jaga dihah pulak.