Followers

26 May, 2010

Setahun Yang Lalu

Anak bujang ku dh 1 tahun
Aku pksa dia pakai spek ni...ekekek

Dia tgh ralit tgk ada bdk tgh memain belon masa ni

Aku cuba ingat balik memori saat2 melahirkan muhammad ammar ilyasa pada bulan mei tahun lalu. Tahun ni, 26 mei datang lagi...ammar dah pun berusia setahun.

24 mei 2009 : arini bufday aku...mypie, mak, abah, mardihah n maid aku ada kt sini...mereka bkmpung disini dan mnymbut bufday aku dia kenny rogers alamnda. balik umah, aku masok bilik tibe2 mcm trbau2 wangian bedak jhnson bby...sedangkan kt umah xde satu pun barang bby...sume aku dh pos kt umah kmpg..cuma yg ada pun dalam beg kt bonet kete. Aku xtegur, cuma dlm ati aku kata 'dh xlama lagi kot'....

*sejak diaorg ada kt umah aku, ari2 aku ajak g jalan2...g alamnda, g taman permainan, g mydin. memang sakit sgt kt ari2 tu..mcm dh xlarat sgt gase...duduk pun dh serba xkena...tido dh makin xlena...tp aku xsuka nk bising2 ckp sakit...sakit...diam jelah, menahan. Contraction blom smpai lagi saat2 begini.

25 mei 2009 : pagi ni aku ada check up...mak, abah, mardihah n maid aku balik kmpg. kebetulan mardihah masa tu demam panas...sian anak ibu, demam aku xde kt sisi dia...kt klinik, doktor yang aku sangat2 harapkan menyambut baby aku dh selamat pulang dr umrah. Masok2 aje terus brsalaman dengan dr fatimah....so, ati aku sgt lega sbnya mng aku nk dia yang mnyambut baby aku sepertimana mardihah dulu. Dia scan, then bgtau aku nk cek pintu rahim dh ready ke blom...'dah 3cm la mama'...i nk hntar u pegi buat ctg dulu..if contraction u kuat, then u dah bole masok labour room...aku dgr dr fatimah ckp cmtu..mcm xcaya jew...tp dia bg aku mc 5 ari...aku siap2 call bos aku, maklumkan ttg cuti aku. Aku naik ke blk nk buat ctg...1jam gak la tggu...graf contraction xbape tinggi sgt...mng aku xgase ape2 pun...smpat aku t'tido bgai lg time tu...then nurse tu soh aku blk...time ni lega dh ati aku...otw balik umah, aku singgah makan kt kedai ikan bakar bangi...(entri psl ni aku dh citer kt entri sblm ni)...

2.00 petang - 8.00 mlm: smpai kt umah, aku kemas2 umah....masok satu bilik ke satu bilik...then aku letih, aku tido...pstu aku tjaga...xsilap pkl 5 ptg kot. gase cm ada sakit2 gak kt ari2...aku cuba tgk n kira...mgkin ni contraction. contraction stp 5mnt skali...dlm masa 1 jam...then dia ilang...pstu aku nk g mndi...aku bau lg skali bedak bby johnson tu...dlm ati 'agknya dh tiba masa aku ni'...mandi siap2 nk smyang mghrib...lps dh siap2 smyg...aku mcm gase nk berak...tp xberak...adalah dlm 4,5 kali aku berulang alik ke toilet...then aku tnya mypie 'nk g spital dh ke...gase cm sakit gak ni'...bole eh aku tnya dia mcm tu..then dia ckp 'jomlah pegi, klau dr kate blom lagi kite balik la'...so aku brsiap2 nk pegi spital....masa tgh siap2 tu...aku nangis wei. Aku gase cam sayu sgt2...ati aku gase hiba nk tglkan umah tu...aku pndang bilik ke bilik..aku pndang katil ngn barang2 aku...smpai kt lif aku menangis....mypie xtnya ape...mgkin dia paham.

25 & 26 mei 2009 :OTW nk ke spital, time2 ginilah ada kete bwk meround makan angin...bole dia drive 20km ajew...aku dh peluk bntal masa ni...bkn tahan sakit, tp aku cam riso,takot..mcm2 perasaan la kan. patutnya dr umah aku nk ke spital dlm 10 ke 15 menet aje...tp malam tu lbh stgh jam gak...dgn parkingnye xde...smpai kt spital, aku terus di bwk ke labour room...nurse cek bukaan gupenye dh 4cm...patotle aku gase sakit...then nurse bg ubat berak...aku pun g la toilet, buang sgala apa yang patot...mypie register nama n wad untk aku...then dia dtg bwk air selusuh....minum pun xbnyk...sakit dh mula datang dan datang...pkl 11.30 nurse buang urine aku...xsmpai stgh jam lps tu..aku dh gase sakit yg amat...masih lg bertahan...masa ni aku tgh mgiring..dktor fatimah minta aku mgiring...masa mngiring ni aku gase cam ada sesuatu jalan kt perot aku menuju ke kebwh...then cpt2 aku soh mypie pnggil dktor...nurse dtg dia cek..katenya bby dh ready...pale dh muncul...dktor dtg...terus smbut...aku xdan nk push....as usual, dktor fatimah smbut dgn 'assalamualaikum'....tepat 2.10 pagi, muhammad ammar ilyasa dilahirkan kedunia. baby diletakkan atas perot aku...dia nangis...then aku tgk anu dia...'betol jgkaan ati aku'....diaorg mnjalankan tugas2 diaorg..lps bsalin, aku terus demam. aku gase badan aku panas...then bpeluh2...sb bpeluh2 tu la aku gase gatal2 yg tramat la sgt satu bdn....gatal len mcm tau...puas la mypie garu...walhal masa tu dia dh keletihan jugak temankan aku sejak paginya lagi. dh ok skit then aku mntk hp kt mypie...call mak..mak xangkat hp plak..call abah...nasib abah angkat... aku bgtau 'bah, kite dh selamat brsalin'...bpk aku jwb ape tau 'ah kau ni...betol2 la ckp'....pstu dia pas hp kt mak aku 'aku ckp ngn mak siap nangis2 bagai...aku ckp dh selamat sumenye'.....pkl 4 pagi aku dh dibawak ke wad...smpai wad, xlengah lagi...subuh2 ari tu gak aku g mndi...mndi air panas la...gile ko nk mndi air sejuk...aku dh xtahan nau gatal2 satu badan...dh mndi...alhmdulillah lega. nurse pun hntar bby kt wad pkl 5 pagi...masa ni dia bukak mata...tenung je muka aku...aku try nk menetekkan...tp susu xkuar...so sad...pkl 6 kot nurse amik bby blk...then aku ketiduran...smpailah dh pkl 9 pagi...mak, abah n mardihah datang melawat aku...

1st time dihah nmpk adiknya...dia nangis..xtau nk discribe mcm mane. dia pun xbape sihat masa tu, demam lagi...nmpk lak ada adik..lagilah sian dia...aku peluk2 dia...dlm ati aku pun nangis gak..cuma aku xtnjuk lelehan air mata aku tu depan sume org....then mak suapkan kurma ngn air zam2 skit kt baby...sama mcm mardihah dulu....then mak, abah n mardihah balik umah aku..sb aku belom bole balik lagi...

27 mei 2009: pagi2 lagi dktor fatimah dh datang cek aku...then katenya xde masalah ape2 sb jahitnya pun sikit ajew...so aku dh bole balik lunch tu...siapkan barang2...settlekan bil2 sume....pkl 2 ptg gak baru dpt balik...teruslah balik kmpg...

lps 5 ari, aku ngn ammar dok spital PD sb ammar kena kuning...5 ari gak le aku kt spital. Letih oo dok spital, 24 hour aku uruskan bby sorng2...melainkan mndikan bby tp2 pagi jew tu tugas nurse...klau kt umah, ada org tolong bntu...kt spital mane le dan...kang tgh2 mndi takot lak ank org amik ke...tu pun gilir2 ngn kakak kt sebelah katil, mntk dia tgk2kan time aku g toilet...apepun skang ammar dh setahun...dh pndai serba sikit...dh mula blaja bdiri tnpa pegang ape2...

Sepanjang menjaga ammar, time dia demam n xsihat la yg payah sikit. sb dia susah nk mkn ubat...masa demam nk tumbuh gigi tu...masok ubat kt bontot pun xjalan...3kali gak masok ubat kt bontot...panasnye xilang2...kejap ok..kejap panas...then masa dia 2bln, dia dpt batuk n selsema pun paling dasyat aku gase...dia menangis mcm nmpk hantu...xnk mnyusu....mcm2 puting aku tukar pun dia xmahu...last2 serasi ngn puting pigeon until now....xkisahlah jnji ammar nk mnyusu...ammar mgkin dikatakan ank ibu..sb dia bf dgn aku smpai skang...manjanye dia ngn aku ajew...klau aku marah2, dia dtg dok celah ketiak aku...mlm2 tido nk bpeluk ajew...klau aku bngun...dia bau je aku xde kt sebelah dia...xpelah, asalkan dia sihat dan dilindugi allah sentiasa...ape yang terbaik untuk anak2, aku akan cuba sedaya upaya dapatkan. Aku tau, skang mcm xlengkap aje idop aku sb sorang anak kt kmpg sorang lagi ngn aku...tp insya-allah, tuhan dh rencanakan apa yang terbaik untuk setiap hambaNYA....aku pun mgharap, satu ari nanti anak2 dapat tinggal ngn aku sama2.....insya-allah...

*sikit rentetan kisah melahirkan ammar setahun yang lalu...

3 comments:

MRS. K said...

hepy besday ammar!
jadi anak yang soleh...

nads said...

hepi besday to ammar...
papepukan dear...kt berkongsi perasaan yang sama setahun yang lepas kan...

Dee said...

ammar dh setahun ye..happy birthday ammar!