Followers

16 June, 2010

Bengang Nyew Aku


Dah dua ari aku xlena tido...sudahnye pale aku sakit, perot aku sebu dan mulalah skit2 nk cembeng. mula2 aku sabar lagi..tp lama2 aku gase fedup...mcm yang aku bgtau sebelum ni, ammar xbole bercenggang ngn aku jauh2...klau bole masak pun dia xbg..kena dok sebelah dia je. Aku pun pelik, biasanye bdk yg dok umah org ni...dia pndai bwk diri, dia nak ngn sape2...tp ammar ni, kt kmpg dgn atok nenek dia pun dia xnk..dia mcm takot. Kdg2 aku baru je angkat bntot..dia dh cembeng. Aku nk masak kt umah, dia dok dlm walker..tp dia nk aku dukung dia..dia nangis teran2...mcm kena dera...trpksala aku dukung dia..sudahnye, keje memasak aku dlm 1jam bole jd 3 jam...aku xgase dia nmpk sesuatu yg kite xnmpk ke ape..msti ada somthing. Dia mcm sgt2 takot..

so nk dijadikan citer, pengasuh dia ada FB...isnin tu dia post kt fb dia 'ish..bdk2 ni lama cuti smua bnyk ragam...yg x cht xcht..hmm saba jela'...ok aku nk tau gak sape yg meragam tu..then yg buat ati aku panas sgt2..yg tukang komen ni ckp ape tau 'cokek an yo..sonang..diam la dia'...pstu ada yg lain2 sokong....aku punya panas aku call mypie..aku ckp ngn dia, statement hawau2 tu sume aku nk copy n save..if jd ape2 aku nk repot polis...ape dia ingt bdk2 tu ape nk di cekik2kan...bg aku bkn satu prkataan lawak untuk pktaan tu..aku xpuas ati..aku tnya pengasuh dia. Tidaklah mnyerang...

'kin, ammar ok ke arini'...ni soklan acap kali aku tnya kt dia...bkn time ammar xok ke, dia ok pun mng aku sntiasa tnya...then dia balas ape tau...'meragam sgt2...xbole kin pegi jauh dr dia...nk dok sebelah dia je..kin nk jg bdk lain gak, tp dia xbole lgsg kin pegi mane2...tido pun nk bhjut, bila bnti dia nangis'...so dh xsedaplah kan..then dia inbox kt fb aku gak...bnyi mcm dh bengang la ngn peel si ammar...ari selasa smlm, aku tnya lagi..ammar cmner..dia kate sama gak, menangis. So aku call mypie..aku dh melalak..ntah mcmane keadaan si ammar menangis2 siap muntah2 tu..sdgkan depan aku, aku xsggup nk tgk..ni dia kt umah org apatah lg kan...xpuas ati, aku call mak..mngadu..konon2 ati aku kuat, last2 aku nangis gak..aku terus letak pone..xsmpat nk dgau mak aku komen ape sume...selang bape menet..mak aku call, dia kate nk dtg sini...dia pun gase xsedap...dia soh aku tukau pngasuh lain..arini mak aku jagakan ammar...spjg masa aku call tnya mak...dia nangis x..mak aku ckp x...mak tglkan dia, dia melalak x..mak aku ckp x...dia tido...dh nyusu tido...main2 kejap..pstu nk tido..mak aku ckp mgkin dia xcukup tido. N kakak aku plak ckp mgkin jugak dia fobia or takot sesuatu.


Means fobia yg kakak aku mksudkan ni, dia menangis bile ditinggalkan or org jauh dr dia...mgkin dia penah ditinggalkan terlalu lama sblm ni...mypie penah ckp, aritu dia pegi keje lmbt, dia singgah kedai kt umah tu..then dia nmpk pngasuh si ammar kt kedai tu beli brg...dia t'pk, bdk2 kt umah dia tu tggl ngn sape...then ada satu aritu, aku blk awal skit..then aku nk amik ammar, aku bg salam tibe2 dia smbut salam aku dr blakang..aku tnya dia pegi mane..dia ckp pegi umah kwn byr duit...masa dia bukak pintu, bdk2 sume tgh tido..ammar tido kt pintu depan skali..pintu pun xkunci...if la trjadi sesuatu yg x diingini...aku xtau la nk ckp ape...aku trkejut masa tu...aku pun pelik n xbnyk soal jwb ngn dia...


tapi bile dh lama2 jd mcm ni..aku gase ilang sabau la..aku gase xsedap. Ammar pun makin susut aku tgk bdn dia..asyik la pulun jajan ari2...tiap kali aku jmpot dia, mulut bau kopok rota jew. nk ditegur kang, gisau lak ank aku diapa2kan..bile x tegur, ntah ape dikejekan bdk tu..manelah kite tau...
so skang ni, aku trpksa cari pngasuh lain..aku nk cuba tgkkan keadaan dia yg menangis xb'sebab. Xkan aku nk biarkan ammar menangis je ari2..mng aku cembeng jelah bila tgk gmbo dia...

-smlm aku blk awal, dlm jam 4ptg aku saje nk pegi intip umah dia...aku dok dpn umah dia dlm 10-15 menet, snyap sunyi..xde lak dgau suara bdk..mgkin diaorg tido.


.:masih mncari2 org untuk jagakan ammar:.

13 comments:

mama_auni said...

siannyer..naper camtuh lak...ish nk jaga anak org bia la iklas kan..

MRS. K said...

tukau je pengasuh ja..

Dee said...

haja..rasanya sbb tu kot..selalu ditinggalkan..apalah pengasuh tu..kalo jd apa2 dia nk tanggung ke..ada ke gitu..x berkunci pintu..kot kalo budak2 bukak sendiri ke..org culik ke..eee..seriau..sambil ko cari pengasuh baru haja..ko mtklah air penawar..bg ammar ada semangat balik..

Cik Puan*PIE said...

mama_auni:dia still charge hrga ammar rm250(hrga mcm dia bby2 lg)..xcmpor OT lg sejam 5inggit...tp aku ikhlas bg sb dia pun mst la ikhlas jg ank aku kan

Aleeya said...

siannyer amar..haja cuba carik neseri yg bagus2 ..klo pengasuh gitu bahaya gak..tinggal anak kita ske ati aduiiii tak ske la pengasuh camtu..duit kita nak..tapi jaga tak iklas ermmm

Cik Puan*PIE said...

mrs.k:sdg brusaha mncari pngasuh bru ni..setakat ni mak aku jagakan jap..

dee:mng sgt2 xbtgjwb..klau la tjadi sesuatu..ya-allah xtau nk ckp ape lah..
*insya-allah dee, esok sy bwk ammar ke umah ustaz yg biasa family kami jumpa...mudah2an ada penawarnya..

♥ EeiNz ♥ said...

tukar je ja pengasuh ammar..

Cik Puan*PIE said...

aleeya:mcm xikhlas je..sb dia bole je b'fb sng lenang time jg bdk..

eeinz:tgh usaha cri pngasuh bru

nmmy84 said...

la hai sian amar.takpe ma slow2..budak tu muda kot eh?penah dulu aku bace entri ko yang pengasuh ni muda.

makin ramai ibu2 susah hati nak anta anak ke rumah pengasuh skarang.mane nak dapat pengasuh yg boleh treat anak sendiri macam anak dia.

nads said...

dear...nape camtu sekali...geramnyer nad dengar...sian sangat kat ammar...
u try bagi air pulih semangat kat anak u...
then better tukar jelah pengasuh...nad tetapxcayer org jaga anak kt...tp,xleh wat pe kan dear..kt org yang bekerja nih..nakbantu hubby...
FYI, kat umah i pasang cctv tuk tgk my maid jaga hazim...

Lulu Junior said...

Jaga budak, tapi sempat facebook? Orang macam ni, memang tak boleh percaya. Before pape jadi kat anak kau, baik hantar tempat lain! Lebih baik duduk kampung dgn mak ayah kau. Ini pendapat akulah. Bahayalah macam tu.

cik gObu said...

ramai ker bdk yg dia jaga babe?

isshh tue arr
kang meleka fb
bdk2 tak terjaga
huhuh

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

siannye ko haja
dia g kedai takde org jaga ke? ish2..rasa nak wat posting gak la pasal ni
sbb ade kes pengasuh kat area umah tuh dia leh siap g mydin..n anak dia yg umor 10 tahun tolong jaga kejap sbb bdk2 tido..boley?

takat ni pengasuh rafiq ok..tataula nanti..mintak2la takde ape2..amin

cari pengasuh lain jela haja
sian ammar..
aduhaii..

satu lagi kan..sempat eh dia berFB???
kita ni kat umah pon tak sempat..padahal anak sorang..dia tu nak jaga anak ramai sempat lagi FB.sabar jelah!