Followers

31 January, 2012

Simpanan Adalah Pelaburan :)

Buku Pelaburan Aku...Dah kepam pun.Ape x nye, kejap kluau, kejap masok..hehe.

Org lain dh lama update buku, aku baru hegeh2 nk g jenguk pej pos. Nak2 plak time bos g meeting, melompat la sekejap g pej pos. Kengkonon nak update buku je, tapi masokkanlah skit hasil tuaian nye. Masa tengah dok update tu, gatal la mulut dok tnye psl saham didik tu ape citer. Ada yang aku dengar saham didik dh stop la, ada yg kata duit xbole keluarkan la..memcm lagi. Tapi ape yg org kt pej pos tu ckp, saham didik tu ada lagi. Nak keluarkan duit pun bole. Cuma nk masokkan duit tu, kena tggu kouta nya kosong baru leh masokkan duit.  Tapi org tu bg cadangan kt aku, daftar kt ASB klau nak. Had umur anak2 dr 6bulan dah bole daftar. Xlengah lagi la mengambik borang untuk dua orang anak aku tu. Dh siap2 isi borang baru g anta bersekali ngan duit2 nye...hehe. Dua beradik tu sebelum ni duit simpanan depa kt saham didik je aku laburkan. Kali ni, labur kat ASB plak ye anak..;)
Simpanan duit skang adalah penting sesangat. Untuk masa depan, untuk kegunaan time2 emergency untuk beli ape2 yang diidamkan(ni aku je yg pk...haha) .Xpelah, ada sikit, kite simpan skit..ada banyak kite simpan lebih. Asalkan ada. Orang kata, sikit2 lama2 jadi bukit ye x?

4 comments:

Faztee Danisha said...

menabung dr kcik utk ms depn ank2..utk ank2 sy buke acc SSPN dan Tabung Hj je..2-2 acc simpn..bhgi dua

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

betul betul betul

duit aku simpan asb
anak2 dalam tabung haji
org TH cakap..nnti anaknye dpt g haji, tapi omak eh takleh g aji lagi sbb tak buat akaun ngan TH..huhuhu kene sebijik

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

betul betul betul

duit aku simpan asb
anak2 dalam tabung haji
org TH cakap..nnti anaknye dpt g haji, tapi omak eh takleh g aji lagi sbb tak buat akaun ngan TH..huhuhu kene sebijik

MRS. K said...

aku dulu pon ada buat loan asb. tapi dah jual balik. anak aku pon ada akaun didik tu.

tapi pas kecoh2 pasal asb haram la ape la, aku terus stop. malas nak kecoh2. ikut masing2 la kan. but now simpan dlm tabung haji je.. komfem halal.. huhuh