Followers

16 July, 2013

Ikan Siakap Steam Chinese Style

Hari ni nk kongsi satu resepi yang simple aje. Senang nk disediakan, dan bahan-bahanya pun mudah. Actually resepi ni aku olah skit dari yang aku penah makan masa join seminar PA bln April lepas. Yang tu memang sedap dn terangkat la. Tapi xpe, satu hari nnt aku pasti akn try jugak resepi dan cara-cara masakan mcm tu. Ni pun pndai-pandai je aku letak nama chinese style ek..hehehe.


Bahan-bahan:

Ikan siakap - 1 ekor
Bawang putih - 5 ulas (Hiris nipis)
Bawang besar - 1 biji (Hiris halus)
Kicap cair - 1 sudu
Kicap soya- 1 sudu
Halia - 2 inci (hiris)
Cili Merah - hiris
Cili Api (5-6 biji) - belah tengah
Perahan Lemon
Daun sup
Daun Bawang
Garam
Perasa

Cara-cara :

Bersihkan ikan kemudian kelar bhgian badan. Taburkan sedikit garam dikedua-dua bahagian ikan kemudian kukus. Apabila ikan hampir masak, ambil perahan lemon dan curahkan ke atas ikan. Tunggu dalam 2-5 minit supaya lemon serap ke ikan dan tutup api, asingkan ikan kedalam bekas yang sesuai.

Guna sedikit minyak untuk menumis. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga naik bau. Kemudian masukkan kicap soya, kicap cair dan sedikit air. Apabila hampir layu, masukkan halia, garam dan perasa jika suka. Kuah tersebut boleh dicurahkan ke atas ikan ketika masih panas-panas. Taburkan daun sup, daun bawang.
Siap untuk dihidangkan.




No comments: